Οι Τούρκοι χτυπούν ανελέητα στην Αφρίν - (pics&vid)

 
 
Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως σήμερα την έναρξη της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.

Το βράδυ του Σαββάτου διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως τουρκικά μαχητικά χτύπησαν αεροδρόμιο το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑγια τον εφοδιασμό σε οπλικό υλικό των Κούρδων.

Στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε πως σχεδόν όλοι οι στόχοι που είχαν θέσει οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν καταστραφεί, ενώ αύριο ο στρατός ξηράς θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες επιχειρήσεις στην περιοχή αναλόγως και των εξελίξεων.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές. «Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG. Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν μάλιστα, άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία από αέρος και εδάφους, ανέφερε από την πλευρά του αργά το απόγευμα του Σαββάτου,  ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ώρες αφότου ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε τις επιχειρήσεις στην Αφρίν.
 

 

Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στοχοθετούν μονάχα τρομοκράτες, προσθέτοντας πως η Τουρκία ενημέρωσε τους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συρία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή Αφρίν και τόνισε ότι η Άγκυρα αναμένει ότι οι σύμμαχοί της δεν θα ταχθούν στο πλευρό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είχε εξάλλου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, από τον οποίο ζήτησε όπως οι ΗΠΑ σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας. «Πρέπει να είσαστε δίπλα μας», είπε στον Τίλερσον ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, του Ιράν και της Ρωσίας και ενημερώθηκαν για την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» που ξεκίνησε το απόγευμα στο Άφριν. Αναμένεται να κληθούν και οι πρέσβεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Κίνας.

Επίσης ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ ενημέρωσε νωρίτερα για την επιχείρηση τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ και τον Ρώσο ομόλογό του Βαλερί Γκαρασίμοφ. Εξάλλου το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αποσύρει τον στρατό του από το Άφριν.

Ένας ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος πάντως, ανέφερε ότι τα τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια. Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζόζεφ Ντάνφορντ συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα , εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA. "Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια", είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Διαβάστε επίσης

Δειτε Επισης

Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες
Αποκάλυψη Politico-«Οι ΗΠΑ έστειλαν μυστικά στην Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς»
Απαντήσεις για τους ομαδικούς τάφους στη Γάζα ζήτησε από Ισραήλ ο Λευκός Οίκος
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok