Κλάδος ελαίας η επιχείρηση των Τούρκων κατά Κούρδων στην Αρφίν

 

Το γενικό επιτελείο στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε επισήμως την έναρξη της επιχείρησης "Κλάδος Ελαίας" εναντίον των Κούρδων ανταρτών στην περιοχή του Αφρίν, στη Συρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις.

"Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία" των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε σε μια ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.

"Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Κύπρου) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ένας ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος πάντως, ανέφερε ότι τα τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια. Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζόζεφ Ντάνφορντ συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι συζητήθηκε "η κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος", χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Μόσχα επίσης, εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA. "Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια", είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Anadolu, ρωσικά στρατεύματα έφυγαν από την περιοχή προς το Τελ Ριφάτ, για λόγους ασφαλείας.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

Νεκρός 16χρονος στην Αυστραλία που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με μαχαίρι
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Στους 57 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους
Αφέθηκε ελεύθερος ο Έλληνας φρουρός που συνελήφθη κατά τη τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Στο παρά πέντε εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή-Κοντά σε συμφωνία η Χαμάς, επιφυλάξεις από το Ισραήλ
Η αντίδραση της Ιαπωνίας στις δηλώσεις Μπάιντεν-«Λυπηρό ότι χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»
Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία
Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν δήμαρχος Λονδίνου
Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα