Μοχλό πίεσης για δημοκρατία αποτελούν οι δασμολογικές εκπτώσεις της ΕΕ στον αναπτυσσόμενο κόσμο

Οι εκπτώσεις στους δασμούς που επιβάλλει η ΕΕ σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, έχουν θετική επίπτωση στην προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Κομισιόν και της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το σύστημα δασμολογικών εκπτώσεων, με την επίσημη ονομασία "σύστημα γενικευμένων προτιμήσεων" (ΣΓΠ), ωφέλησε τις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών προς την ΕΕ, οι οποίες αγγίζουν πλέον τα 63 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες επωφελήθηκαν περισσότερο: οι εξαγωγές τους προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40 % και έφτασαν τα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Η σημερινή έκθεση συνδέει την πρόοδο στις εξαγωγές με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ζητήματα όπως η χειραφέτηση των γυναικών, η παιδική εργασία και η αναγκαστική εργασία, τα βασανιστήρια, η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η κλιματική αλλαγή.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, και οι Επίτροποι Μάλμστρομ και Τάισεν που ήταν συναρμόδιες για την έκθεση επισημαίνουν το γεγονός ότι οι δασμολογικές εκπτώσεις αποτελούν μοχλό πίεσης της ΕΕ προς τον εκδημοκρατισμό των συμμετεχόντων χωρών.

Αναλυτικά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ΕΕ δείχνουν πολλές θετικές αλλαγές που οφείλονται στη δέσμευση της ΕΕ όσον αφορά το εν λόγω σύστημα. Μεταξύ πολλών άλλων παραδειγμάτων, περιλαμβάνονται η νέα νομοθεσία του Πακιστάν κατά των εγκλημάτων τιμής και βιασμού και η καταχώριση της Παραγουάης στον κατάλογο των χωρών με την ισχυρότερη δέσμευση για την προστασία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στο πλαίσιο της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει επίσης τομείς που χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης προκειμένου να εκπληρωθούν οι όροι του συστήματος, για παράδειγμα όσον αφορά την εφαρμογή και την επιβολή της σχετικής νομοθεσίας από τις δικαιούχους χώρες.

Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η κοινωνία των πολιτών συμμετέχει περισσότερο στην παρακολούθηση του συστήματος: 16 διάλογοι με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποιήθηκαν το 2016 και το 2017· ένας απ` αυτούς, στον οποίο συμμετείχαν 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στην προετοιμασία της σημερινής έκθεσης.

Τα επόμενα δύο έτη, η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με κάθε δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ σχετικά με τις αναγκαίες δράσεις προτεραιότητας και θα διοργανώσει αποστολές παρακολούθησης του ΣΓΠ που θα στοχεύουν ειδικά στις χώρες όπου απαιτείται να ενταθούν οι προσπάθειες λόγω σοβαρότερων ελλείψεων. Επιπλέον, η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) για τη βελτίωση της συμμόρφωσης των χωρών του ΣΓΠ+ με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και εφαρμογής της Οργάνωσης. Η ΕΕ ανακοίνωσε τέλος ότι θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται για την ενδυνάμωση των τοπικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να είναι σε θέση να συμβάλλουν αποτελεσματικότερα στην εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, μέσω ενός τριετούς έργου χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»