Οι πάντες κατά Τραμπ

 
Σάλο ανά την υφήλιο κατάφερε για ακόμη μία φορά να προκαλέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διερωτήθηκε την Πέμπτη γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που είναι κατά τον ίδιο "χώρες απόπατοι", όπως αποκάλυψαν δύο πηγές ενήμερες για τα σχόλια του μεγιστάνα.

Ο Τραμπ εκστόμισε αυτή τη φράση στο Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν ωστόσο, να μην κατονομαστούν.

Μετά το αναμενόμενο κύμα οργής διεθνώς, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής επανήλθε μέσω Twitter σε μία προσπάθεια να μαζέψει… τα αμάζευτα.

Έγραψε συγκεκριμένα, ναι μεν η γλώσσα που χρησιμοποίησε κατά τη συνάντηση ήταν σκληρή, αλλά δεν χρησιμοποίησε ποτε τη λέξη “απόπατος”.

«Δεν είπα ποτέ κάτι υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, μόνο ότι η Αϊτή είναι, προφανώς, μια πολύ φτωχή και ταλαιπωρημένη χώρα», έγραψε συγκεκριμένα.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούν στην Αϊτή και σε χώρες της Αφρικής ανακοίνωσαν, πως θα διαβεβαιώσουν τις τοπικές κυβερνήσεις για το "μεγάλο σεβασμό" των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας κι αυτοί από την πλευρά τους να καλύψουν το νέο ατόπημα του αμερικανού Προέδρου.

"Δώσαμε οδηγίες στους ανθρώπους μας ώστε να επαναβεβαιώσουν ότι σεβόμαστε τους Αφρικανούς και όλες τις χώρες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Στιβ Γκολντστάιν.

Μέχρι στιγμής, η Αϊτή, η Μποτσουάνα, αλλά και το Ελ Σαλβαδόρ έχουν έκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης, ενώ οι δύο πρώτες έχουν καλέσει για εξηγήσεις τους πρεσβευτές των ΗΠΑ.

"Αν κάποια χώρα θέλει να δει τον επιτετραμμένο ή τον πρεσβευτή μας, θα πάνε. Θα ακούσουν, είναι πρωταρχική υποχρέωσή τους να ακούν, και θα επαναλάβουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τη χώρα", πρόσθεσε ο Γκολντστάιν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα υπογραμμίσουν επίσης ότι είναι "τιμή" τους να υπηρετούν στη συγκεκριμένη χώρα. Αν οι τοπικές κυβερνήσεις ρωτήσουν μήπως η Ουάσινγκτον τις θεωρεί "χώρα-απόπατο" η απάντηση θα είναι "ασφαλώς όχι, τις θεωρούμε εταίρους", επέμεινε.

Ο Γκολντστάιν πάντως, δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος τις αμφισβήτησε εν μέρει σήμερα το απόγευμα. Άλλωστε όπως εξήγησε, "δεν είναι δουλειά" των Αμερικανών διπλωματών "να εξηγούν τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ".

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτηρίζοντας Αφρικανικά κράτη και την Αϊτή «χώρες-απόπατους» είναι «ατυχείς», «που δεν εξυπηρετούν σε κάτι».

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται για πολύ ατυχείς δηλώσεις που δεν εξυπηρετούν σε κάτι», τόνισε ο Ράιαν σε μια συνέντευξη στο CNN, αναφερόμενος στη φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τραμπ, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.

Σε ερώτηση για το πώς αυτά τα σχόλια Τραμπ μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη διακομματική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, ο Ράιαν δήλωσε: «Απλά πρέπει να την φέρουμε εις πέρας».

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι δεν θα υπάρξει παύση λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι βουλευτές διαπραγματεύονται νομοσχέδιο για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
 
 
 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στη Νάπολη-Σε περιοχή με συνεχή ηφαιστειακή δραστηριότητα
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Πυκνώνουν οι αναφορές για επιδείνωση της υγείας του Βασιλιά Καρόλου
Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της έμφυλης βίας στην Αυστραλία-«Επιδημία η βία κατά των γυναικών»
Στοπ στον υπερτουρισμό βάζει η Ιαπωνία-Στήνει φράχτη για να μην φωτογραφίζουν το όρος Φούτζι
ΒΙΝΤΕΟ: Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι έπληξαν κεντρικές πολιτείες, των ΗΠΑ
Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς