Σάββατο 20 Οκτ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

"Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών"

  12/01/2018 21:51
"Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών"

"Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών"

  12/01/2018 21:51
 
Έπειτα από περισσότερες από 24 ώρες διαπραγματεύσεων, η Αγγελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες έφθασαν σήμερα το πρωί σε επί της αρχής συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην Γερμανία, η οποία θα επιτρέψει στην καγκελάριο να παραμείνει στην εξουσία.
 
«Ναι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της διαπραγμάτευσης απαντώντας στην ερώτηση αν επετεύχθη συμβιβαστική συμφωνία και επικυρώθηκε από τους προέδρους των κομμάτων. Μια βουλευτής της πολιτικής οικογένειας της καγκελαρίου, η Ντοροτέε Μπερ, επιβεβαίωσε επίσης την επίτευξη της συμφωνίας αναρτώντας στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφία του εγγράφου.
 
Και αυτή η επί της αρχής συμφωνία που επικυρώθηκε από τα ηγετικά όργανα των τριών κομμάτων, των χριστιανικών ενώσεων CDU και CSU και του SPD, θα πρέπει να επιτρέψει στην πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στην Αγγελα Μέρκελ να εξασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση με ακόμη μία, την τέταρτη, κυβερνητική θητεία, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία.
 
«Θα υπάρξει ένας Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών», δήλωσε στο μεταξύ, ο Αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στην απάντηση που πρέπει να δώσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
«Το έγγραφο στο οποίο καταλήξαμε αποτελεί μεταστροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF που θα μεταδοθεί αργότερα απόψε.
 
Στο 28σέλιδο κείμενο που προέκυψε από τις πενθήμερες διερευνητικές συνομιλίες αναφέρεται ότι η πιθανή κυβέρνηση «μεγάλου» συνασπισμού δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με τον κ. Μακρόν, στη βάση των προτάσεών του για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του, δήλωσε "χαρούμενος και ικανοποιημένος" για την επί της αρχής συμφωνία για σχηματισμό Κυβέρνησης στη Γερμανία, τονίζοντας ότι οι προσωρινοί όροι της συμφωνίας είναι καλοί για την Ευρώπη.
 
ΚΥΠΕ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας