Kατάρρευση της ΕΕ αν δεν συμφωνηθεί πολιτική προσφυγική προβλέπει ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν προειδοποιεί για κατάρρευση της ΕΕ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο καθοριστικό ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk κατηγόρησε μάλιστα τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία, ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, που επωμίζονται μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης: "Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή αν δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία", ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
"Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επ' ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη", είπε.

Ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου συνέχισε λέγοντας ότι ο Καγκελάριος Κουρτς υιοθετεί την γλώσσα του Τραμπ.
"Δεν μπορείς να κλείσεις τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό", δηλώνει ο Ζ. Ασελμπορν.

Σε συνέντευξη στον σημερινό φύλλο του περιοδικού Der Spiegel o ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου προσάπτει στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ότι υιοθετεί την γλώσσα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ όταν δηλώνει στην εφημερίδα Bild πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα δεχθεί πρόσφυγες.

"Οπoιος μιλά κατ' αυτό τον τρόπο δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την ΕΕ, για την οποία η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία", υπογραμμίζει ο Ασελμπορν, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF:
"Το κλείσιμο των συνόρων είναι λαϊκισμός. Μπορείς βέβαια να κλείσεις τα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, δεν μπορείς ωστόσο να πράξεις το ίδιο και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Εκτός κι αν αφήσεις τους ανθρώπους να πνιγούν ή αρχίσεις να τους πυροβολείς στο νερό", καταλήγει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
 
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο