Η Ευρώπη θωρακίζει τα σύνορά της

Μέτρα για την κάλυψη των κενών στα συστήματα και τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών, μέσω ανταλλαγής δεδομένων και δημιουργίας κοινής πλατφόρμας δεδομένων ταυτοπροσωπίας, ενέκρινε το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν οι συναρμόδιοι Επίτροποι Αβραμόπουλος και Κίνγκ.
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν  τα μέτρα προβλέπουν ανταλλαγή πληροφοριών δεδομένων μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών ώστε να έχουν σε αυτά πρόσβαση οι συνοριοφύλακες και οι αστυνομικοί, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.
 
Επί του παρόντος, τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ δεν μιλούν μεταξύ τους - οι πληροφορίες αποθηκεύονται χωριστά σε μη συνδεδεμένα συστήματα, καθιστώντας τα κατακερματισμένα, πολύπλοκα και δυσλειτουργικά. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να γλιστρήσουν πληροφορίες μέσω του δικτύου, οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες να διαφεύγουν της ανίχνευσης χρησιμοποιώντας πολλαπλές ή δόλιες ταυτότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την εσωτερική ασφάλεια της ΕΕ και καθιστώντας τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης πιο δύσκολη.  
 
Τα μέτρα που προτείνονται σήμερα θα καλύψουν τα κενά αυτά και θα διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται στους συνοριοφύλακες και την αστυνομία είναι πλήρεις, ακριβείς και αξιόπιστες.
 
Τα νέα εργαλεία θα βοηθήσουν στην καλύτερη ανίχνευση ανθρώπων που αποτελούν απειλή όχι μόνο όταν διασχίζουν τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και όταν ταξιδεύουν στο πλαίσιο του Σένγκεν. Με ταυτόχρονη διασταύρωση των πληροφοριών σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων και εξορθολογισμό της πρόσβασης από την επιβολή του νόμου, τα νέα εργαλεία θα ειδοποιήσουν γρήγορα τους συνοριοφύλακες ή την αστυνομία εάν ένα άτομο χρησιμοποιεί πολλαπλές ή δόλιες ταυτότητες.
 
Θα συμβάλει επίσης στην καλύτερη αναγνώριση των ευάλωτων ατόμων, όπως των ασυνόδευτων ανηλίκων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πλήρη τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των δεδομένων.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας