Πρωτοφανής κόντρα Τουσκ με κράτη-μέλη

Φοβερή δυσαρέσκεια στην Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, με την εξαίρεση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχει δημιουργήσει η στάση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της χρονιάς, σύμφωνα με τους επικριτές του, φρενάρει τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και δεν προωθεί, όπως θα ήθελαν, τις συζητήσεις για το μεταναστευτικό και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σε μια προφανή κόντρα με την Κομισιόν, η οποία επιθυμεί επιτάχυνση και επαγρύπνηση, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των Κρατών Μελών, διά των διπλωματών του έδωσε στους διαπραγματευτές (απεσταλμένους των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων - Sherpas)  ένα κείμενο προθέσεων για τη Σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής που πήγαινε τα πράγματα "πιο πίσω από το επίπεδο των συζητήσεων στο ίδιο το Συμβούλιο", αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών στο ΚΥΠΕ.
 
Το κείμενο που διέρρευσε τον Guardian (αν και αποσύρθηκε) μεταξύ άλλων έκανε λόγο για αντιπαραγωγικές και διχαστικές υποχρεωτικές ποσοστώσεις στο μεταναστευτικό και για κατώτερες του αναμενόμενου μεταρρυθμίσεις στην ΟΝΕ, αναφέρει η ίδια πηγή.  
 
Ο τρόπος με τον όποιο ήταν γραμμένο έκανε τις χώρες του Βίζεγκραντ από απολογούμενες στο ΔΕΕ, ρυθμιστές της ατζέντας, χωρίς κανένα λόγο, τονίζει. Μιλώντας από το Στρασβούργο, εξάλλου, ο Δ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας το πνεύμα του Κολεγίου των Επιτρόπων, δήλωσε πως  “το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί”.
 
“Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών”, τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος.
 
“Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών” υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως “δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ” και ότι “χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις”, σημείωσε.
 
“Ρόλος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές”, είπε. Ενόχληση στην Κομισιόν υπήρξε και από τις αναφορές αξιωματούχου του Συμβουλίου που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες και ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε πως “δεν θα γίνει τίποτα συγκλονιστικό την Πέμπτη και την Παρασκευή”.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ