Όχι στο όραμα Σούλτς για "Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης"

Ανώτερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ απέρριψαν χθες Σάββατο όραμα για τη δημιουργία των "Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης" που παρουσίασαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους οποίους ελπίζουν να σχηματίσουν ξανά κυβέρνηση συνασπισμού.  
 
Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε την Πέμπτη στη διάρκεια συνεδρίου του κόμματος ότι ο μόνος τρόπος οι Σοσιαλδημοκράτες να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών είναι αν προσφέρουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την Ευρώπη και ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο να δημιουργηθούν ως το 2025 οι "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης". Πρόσθεσε πως οι χώρες που δεν συμφωνούν, θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.  
 
Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του SPD και του CDU, ο οποίος κυβερνά τη Γερμανία από το 2013, ξεκινούν την Τετάρτη, όμως τα δύο κόμματα αναμένεται να αντιπαρατεθούν σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη.
 
Ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος του CDU, επεσήμανε ότι η πρόταση του Σουλτς αποτελεί "κίνδυνο για την ΕΕ και την αποδοχή της Ευρώπης από τους πολίτες", ενώ ο Πέτερ Αλτμαϊερ, προσωπάρχης της Μέρκελ, σχολίασε ότι η ιδέα και κυρίως το χρονοδιάγραμμα είναι μη ρεαλιστικά. Και η ίδια η καγκελάριος αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα την πρόταση Σουλτς, επισημαίνοντας την Πέμπτη ότι θα ήταν καλύτερο η ΕΕ να επικεντρωθεί στην ενίσχυση ως το 2025 της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στους τομείς της άμυνας, της εργασίας και της καινοτομίας.  
 
Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, απέρριψε επίσης την πρόταση Σουλτς.
 
Ο Μάρκους Ζέντερ δήλωσε στην Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί η Γερμανία να μετατραπεί σε μια "διοικητική μονάδα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενός "ευρωπαϊκού υπερκράτους".  
 
Ομως το SPD υπερασπίστηκε την πρόταση του Προέδρου του, με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να δηλώνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι η πρόταση αυτή θα διασφαλίσει ότι θα ακούγεται η φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, σε μια περίοδο που ενισχύεται η επιρροή της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»