Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια (pics&vid)

Οι φλόγες συνεχίζουν να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους στη νότια Καλιφόρνια, όπου η μικρή και σύντομη εξασθένιση των ανέμων ναι μεν διευκόλυνε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ωστόσο χιλιάδες κατοικίες παραμένουν υπό απειλή.
 
Αρχές Δεκεμβρίου και σχεδόν 710.000 στρέμματα έχουν ήδη μετατραπεί σε στάχτη από τη Δευτέρα στις περιοχές του Λος Αντζελες, της Σάντα Μπάρμπαρα στα βόρεια και του Σαν Ντιέγκο στα νότια.
 
Το μεγαλύτερο μέτωπο, εκείνο στην κομητεία Βεντούρα, μεταξύ του Λος Αντζελες και της Σάντα Μπάρμπαρα, είχε τεθεί υπό έλεγχο χθες το πρωί σε ποσοστό μόλις 15%, ενώ απειλεί 15.000 κτίρια, όπως επισημαίνει η αρχή αντιμετώπισης πυρκαγιών της Καλιφόρνιας Calfire.  
 
Η φωτιά έχει καταστρέψει σχεδόν 540 κτίρια και έχει κάψει 600000 στρέμματα γης. Χθες το πρωί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις της κομητείας Βεντούρα γνωστοποίησαν στον λογαριασμό τους στο Twitter ότι η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά" έπειτα από τη σκληρή μάχη που έδωσαν προχθές με τις φλόγες.

 

Από προχθές το βράδυ, οι κάτοικοι πολλών συνοικιών στη Βεντούρα πήραν το πράσινο φως των αρχών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η εντολή εκκένωσης ήρθη επίσης για την κοιλάδα Οτζάι. Εντούτοις, η φωτιά κατευθύνεται προς τα βόρεια και τη Σάντα Μπάρμπαρα, όπου οι αρχές ξεκίνησαν από προχθές την εκκένωση των περιοχών κοντά στο δάσος Λος Πάντρες.   Διένειμαν χθες στους κατοίκους ειδικές μάσκες για να προστατευτούν από τον καπνό.
 
Συνολικά, σχεδόν 4.000 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς "Thomas", όπως ονομάζεται επίσημα, μίας εκ των 20 μεγαλύτερων πυρκαγιών στην ιστορία της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τη ΜΚΟ προστασίας του περιβάλλοντος, τη Climate Nexus, η οποία θεωρεί ως υπεύθυνη για την καταστροφή που εκτυλίσσεται την κλιματική αλλαγή.  
 
Εξι μέτωπα μαίνονται από τη Δευτέρα στη νότια Καλιφόρνια. Συνολικά, 1000 κτίρια έχουν χαθεί στις φλόγες, 8.500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φωτιές και 90.000 άνθρωποι παραμένουν σήμερα μακριά από τις εστίες τους.
Ανησυχία κοντά στο Σαν Ντιέγκο άλλα τέσσερα μέτωπα, τρία βόρεια του Λος Αντζελες και άλλο ένα στη Μουριέτα, μεταξύ του Λος Αντζελες και του Σαν Ντιέγκο, φαίνεται πως τίθενται σήμερα υπό έλεγχο. Αφού η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 130 χλμ/ ώρα την Τετάρτη, οι άνεμοι κατέγραψαν μικρή εξασθένιση ωστόσο αναμενόταν να ενισχυθούν χθες και οι ριπές τους θα μπορούσαν να φθάσουν και σε ταχύτητα σχεδόν 80 χλμ/ώρα το Σαββατοκύριακο, προειδοποιεί η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).
 
Η ανησυχία είναι έκδηλη στην περιοχή του Σαν Ντιέγκο, όπου καίει το άλλο μεγάλο μέτωπο, σε απόσταση 60 χλμ βόρεια της όγδοης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.  
 
Οι αρχές της κομητείας του Σαν Ντιέγκο προειδοποιούν ότι "ο κίνδυνος να προκληθούν πυρκαγιές παραμένει πολύ υψηλός κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου", ως αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων, της υγρασίας κάτω του 10% και των υψηλών θερμοκρασιών, όπου σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει στους 26 βαθμούς.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα