Στο κόκκινο η κατάσταση στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει αύριο Τετάρτη δηλώσεις σχετικά με την απόφασή του για το αν θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, προσθέτοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι αρκετά σταθερός στην άποψή του για το ζήτημα.

"Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Αύριο ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση" επισήμανε η Σάντερς.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν σήμερα στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του Pροέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Οχθη. Μόνο οι επίσημες, "απαραίτητες" μετακινήσεις θα επιτρέπονται, αφού ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς για την πρόθεσή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ο Αμπάς προειδοποίησε τον Τραμπ για τις "επικίνδυνες συνέπειες" που θα έχει μια τέτοια απόφαση "στην ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο". Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει με σαφήνεια αν ο Τραμπ είπε ότι η μεταφορά της πρεσβείας θα γίνει άμεσα. Ο Αμπάς πάντως "επανέλαβε τη σταθερή θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει Παλαιστινιακό κράτος χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, με βάση τα ψηφίσματα, το διεθνές δίκαιο και την αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία", συνεχίζει το κείμενο αυτό.

Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, είπε ότι στη συνομιλία αυτή ο Τραμπ επικαλέστηκε έναν παλαιό αμερικανικό νόμο που αφορά τη μεταφορά της πρεσβείας, αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το Κογκρέσο για να προχωρήσει η μετεγκατάστασή της. Είπε επίσης στον Αμπάς ότι θέλει να τηρήσει την υπόσχεση που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ο Τραμπ είπε στον Αμπάς ότι έχει "σπουδαίες ιδέες", τις οποίες θα παρουσιάσει αργότερα, αναφερόμενος προφανώς στις προσπάθειες που καταβάλουν οι συνεργάτες του για να αναζωογονήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ναμπίλ Σαάτ, σύμβουλος του Παλαιστίνιου ηγέτη, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας της αμερικανικής κυβέρνησης για επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι Παλαιστίνιοι εξάλλου, επισημαίνουν ότι η μεταφορά της πρεσβείας ισοδυναμεί με αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν είπε εξάλλο, στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε απόφαση περί μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν από την επίτευξη μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τα συναισθήματα των μουσουλμάνων, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε στον πρόεδρο Τραμπ σήμερα ότι δεν χρειάζεται να «περιπλέξει» την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αφού ο Αμερικανός πρόεδρος του τηλεφώνησε για να συζητήσουν σχετικά με την απόφασή του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί μέχρι στιγμής σιγή στο θέμα αυτό. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε καν αν ο Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πάντως ο τελευταίος έχει προγραμματίσει να δώσει μια συνέντευξη Τύπου αύριο στις 11.00 στην Ιερουσαλήμ (τοπική ώρα και ώρα Κύπρου), ενώ πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δηλώσεις για να μην προκαλέσουν εντάσεις.

Από την άλλη η Ιορδανία σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) το επόμενο Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού Προέδρου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές