Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για την προεδρία του Eurogroup

Οι 19 υπουργοί της ευρωζώνης θα αποφασίσουν σε λίγη ώρα για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τιμόνι του Eurogroup για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Στην ... τετράδα των υποψηφίων υπάρχουν δύο φαβορι και δύο αουτσάιντερ. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι υπουργοί Οικονομικών της Πορτογαλίας  Μάριο Σεντένο και της Σλοβακίας ο Μάριο Κάζιμιρ, ενώ στην δεύτερη, της Λετονίας Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα και του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια. 

Από τις Βρυξέλλες γίνεται γνωστό ή πιο σωστά διαρρέεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup θα είναι για μία μόνο θητεία διάρκειας 2,5 χρόνων και δεν θα ανανεωθεί όπως έγινε με τους Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ.

Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί γιατί οι δυνατοί παίκτες ή αλλιώς οι μεγάλες χώρες δεν «χτυπάνε» τώρα την θέση και αναμένουν να διεκδικήσουν το ισχυρό αφεντικό του Eurogroup για μετά το 2020 οπότε αναμένεται να θεσμοθετηθεί θέση μόνιμου προέδρου του Eurogroup ο οποίος μάλιστα θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

Το προβάδισμα των σοσιαλιστών  

Για λόγους ισορροπίας πιθανολογείται πως ο νέος πρόεδρος του Ευrogroup που  θα εκλεγεί δεν μπορεί να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), από τη στιγμή που όλες τις βασικές θέσεις στην Ευρώπη τις κατέχουν μέλη του ΕΛΚ. 

Ο Πορτογάλλος Σεντένο και ο Σλοβάκος Κάζιμιρ ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα, γεγονός που τους καθιστά φαβορί ανάμεσα στα φαβορί.  Ο Σεντένο έχει την δημόσια στήριξη της Γαλλίας , της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας. 

Το who is who των υποψηφίων

Ο Μάριο Σεντένο είναι 50 χρόνων, απόφοιτος Οικονομικών του Harvard. Η οικονομία της Πορτογαλίας με τον Σεντένο στο τιμόνι έχει μειώσει το έλλειμμά της περαιτέρω, ενώ τα ομόλογα της χώρας έχουν αναβαθμιστεί από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poors. Μάλιστα, Γάλλος αξιωματούχος δήλωνε πως ο κ. Σεντένο είναι «ξεκάθαρα ένας από τους υποψήφιους που ικανοποιεί εξαιρετικά τα τρία κριτήρια που έχουμε θέσει – ικανότητα, εμπειρία και όραμα για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη».

Συγχρόνως, μια εκλογή του Πορτογάλου θεωρείται πως θα αποτελούσε ισχυρό μήνυμα για την έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει πρωτίστως τον ευρωπαϊκό νότο. 

Ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ έχει τη φήμη του σκληρού και από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup τους οποίους κατηγορούσαν ως  «δορυφόρους» του Σόιμπλε. Είναι υπέρμαχος των πολιτικών λιτότητας και μάλλον θα έχει τη στήριξη της κεντροδεξιάς. Ο κ. Κάζιμιρ ήταν από εκείνους που δυσκόλευαν αφόρητα τους   Βαρουφάκη και Τσακαλώτο στα τραπέζια του Eurogroup. 

Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομικών Πιερ Γκραμένια έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στο Eurogroup. Φιλελεύθερος και ιδιαίτερα αγαπητός αλλά έχει το...μειονέκτημα να προέρχεται από την ίδια χώρα που προέρχεται και  ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Τέλος, υπάρχει και η μόνη γυναίκα υποψήφια, η 36χρονη Λετονή, πρωταθλήτρια στο σκάκι, Ντάνα Ραϊζνίτσε-Οζόλα από το κόμμα των Πρασίνων. Ωστόσο, στο παρελθόν έχει ταχθεί εναντίον της ένταξης της χώρας της στο ευρώ κι αυτό ίσως μετρήσει αρνητικά στην υποψηφιότητά της. 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ