Νταβούτογλου: Μέλος του ISIS o καμικάζι αυτοκτονίας της Κωνσταντινούπολης

Μέλος του ISIS είναι ο 28χρονος καμικάζι, Ναμπίλ Φαντλί, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας στο Σουλτάν Αχμέτ, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι νεκροί είναι στην πλειοψηφία τους ξένοι πολίτες. 

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η επίθεση είχε στόχο ολόκληρη την Τουρκία και την ανθρωπότητα, προσθέτοντας ότι "με τον ίδιο τρόπο που σταθήκαμε πλάι πλάι στις επιθέσεις του Παρισιού πρέπει να σταθούμε και εδώ πλάι πλάι".

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι η σημερινή επίθεση πηγάζει εξ ολοκλήρου από το κενό που υπάρχει στη Συρία. "Και στη Συρία στηρίζουμε κάθε βήμα για μόνιμη λύση", πρόσθεσε.
 
Στο μεταξύ, τη θλίψη του εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην Άγκελα Μέρκελ ο οποίος επικοινώνησε μαζί της και της ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι νεκροί στην επίθεση του Σουλτάναχμετ είναι Γερμανοί.
 
Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου που μεταδίδονται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αγωνιστεί ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου οι οποίες έχουν στόχο τις χώρες όλου του κόσμου, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για την περίθαλψη των τραυματιών.
 
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες συνεχίζονται και πως θα ενημερώσει τους Γερμανούς αξιωματούχους όταν χρειάζεται.
 
Στους 11 οι νεκροί

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 11. Εξ αυτών, τουλάχιστον οι οκτώ είναι Γερμανοί, και άλλοι εννέα Γερμανοί έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίθεση έγινε ενώ στο Σουλτάν Αχμέτ βρισκόταν μια ομάδα 33 Γερμανών οι οποίοι θα επέστρεφαν στη Γερμανία αύριο. 
 
Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, το πτώμα του καμικάζι της επίθεσης αυτοκτονίας βρέθηκε κομματιασμένο στο χώρο της επίθεσης.
 
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι από τις 20 Ιουλίου της περασμένης χρονιάς υπάρχουν συστηματικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία ενώ όπως σημείωσε τον περασμένο μήνα συνελήφθηκαν αρκετά μέλη του ISIS, προσθέτοντας ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα πριν την πραγματοποίηση επιθέσεων. 

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε αλληλεγγύη, λέγοντας ότι είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία κατά της τρομοκρατίας και επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία δεν έχει σύνορα.
 

 
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε σύσκεψη ασφαλείας σε ανώτατο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
  

  

 
 
 
Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την επίθεση
 
Για «αξιοκαταφρόνητο έγκλημα» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος καταδίκασε την και ευχήθηκε οι αυτουργοί της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης σύντομα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ απέστειλε «τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των θυμάτων όπως επίσης «στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Τουρκίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών», υπήκοοι των οποίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
 
Εχθρούς όλων των ελεύθερων ανθρώπων χαρακτήρισε τους τρομοκράτες σε έκτακτο διάγγελμά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ Γερμανοί υπήκοοι.
 
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέλο Ρένζι έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον τουρκικό λαό χαρακτηρίζοντας την επίθεση τρομακτική.
 
Ανακοίνωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος του ιρακινού Υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας την επίθεση και εκφράζοντας συλλυπητήρια στις χώρες των θυμάτων.
 
Και η Αθήνα, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, καταδίκασε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. "Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
 
Η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι, από κοινού με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γιοχάννες Χαν, εξέδωσαν κοινή καταδικαστική ανακοίνωση σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. "Η ΕΕ και η Τουρκία είναι ενωμένες στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας", αναφέρουν τα δύο μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτν Τουσκ, με μήνυμά του στο Twitter, καταδικάζει «την κτηνώδη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη» και εκφράζει τη συμπάθειά του για τα θύματά της.
 
Τον αποτροπιασμό του και την ισχυρή καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
 
"Καταδικάζω απερίφραστα τις σημερινές βαρβαρικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Εκφράζω τα συλλυπητήριά  μου στις οικογένειες των θυμάτων, οι σκέψεις μου είναι στους τραυματίες, τον τουρκικό λαό και όσα άλλα έθνη επηρεάστηκαν", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας. Συμπλήρωσε δε πως "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις" και πως "όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ στέκονται ενωμένοι στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας".
 
Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτές τις δύσκολες ώρες, σημειώνει, "οι σκέψεις μας βρίσκονται στα θύματα, στους συγγενείς τους και στα μέλη των υπηρεσιών που προσφέρουν τις πρώτες ανάγκες μετά το χτύπημα".
 
"Βουτιά" της τουρκικής λίρας

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%. Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

"Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις", δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.
 
Δείτε φωτογραφίες από τον τόπο της τραγωδίας στην Τουρκία
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Καταγγελία Σύρων κατά Ρωσίας στον ΟΗΕ για βομβαρδισμό νοσοκομείου
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια-Ποια είναι τα αιτήματα τους
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Κατατέθηκε στο Κογκρέσο Νομοσχέδιο για τερματισμό του κυπριακού εμπάργκο όπλων
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της