Ο κύβος ερρίφθη - Η Καταλονία προχωρά σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία, σε μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία που θεωρείται τώρα πιθανό να κηρυχθεί παράνομη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώμστος.

Λίγη ώρα αργότερα έφτασε η είδηση ότι η ισπανική Γερουσία ενέκρινε την ενεργοποίηση του άρθρου 155, ως απάντηση στην αποσχιστική κίνηση των Καταλανών. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στην ισπανική κυβέρνηση να αναστείλει την αυτονομία μιας περιοχής, στην προκειμένη περίπτωση της Καταλονίας, αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχό της.

Ουσιαστικά η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης.

Εν τω μεταξύ έκτακτη συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 6.00 μ.μ. τοπική ώρα (7.00 μ.μ. ώρα Κύπρου) προκειμένου να θέσει σε ισχύ την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας, δήλωσε ο ίδιος ο Ραχόι.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

"Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να `σκοτώσουν` το Σύνταγμά μας", είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά εξάλλου, τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.  Η ANC κάλεσε τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με "ειρηνική αντίσταση".

Πανηγύρια Καταλανών στους δρόμους

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.


«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας που είχαν κατακλύσει το πάρκο έξω από το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη υποδέχθηκαν με επιφωνήματα χαράς την ανακοίνωση κήρυξης της ανεξαρτησίας, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.


Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου αναμεταδόθηκε ζωντανά σε μεγάλες οθόνες που είχαν εγκαταστήσει οι αρχές έξω από το πάρκο Σιουταντέλα, στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας.


Χειροκροτήματα και κραυγές ενθουσιασμού αντήχησαν όπως και το σύνθημα «Ανεξαρτησία» στα καταλανικά, την ώρα που ανακοινωνόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Έξω από την Βουλή στη Βαρκελώνη ΤΩΡΑ
 
Στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη Βαρκελώνη για την ανεξαρτησία, η αντιπολίτευση προχώρησε σε μποϊκοτάζ, θεωρώντας την παράνομη. Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos εγκατέλειψαν την αίθουσα του κοινοβουλίου πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.
 
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία.»
 
Οι πρώτες αντιδράσεις
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» δήλωσε o ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην κήρυξη ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
 
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο τουίτερ. Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».  
 
Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε στο μεταξύ, ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την "πλήρη στήριξή του".
 
Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε από την πλευρά της ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

 

 

Δειτε Επισης

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ