Η απίστευτη ιστορία του Ιρανού που έγινε Χριστιανός και δέχθηκε ρατσιστικές επιθέσεις

Ο συγγραφέας Saeed Aghajan που μεγάλωσε ως μουσουλμάνος αλλά ασπάστηκε τον χριστιανισμό ζει με ένα μόνιμο φόβο πια για τη ζωή του, αφού βρέθηκε στο στόχαστρο ομοεθνών του

Ο ιρανικής καταγωγής συγγραφέας Saeed Aghajan είναι ένας άνθρωπος κυνηγημένος μέσα στην ίδια του τη γειτονιά, στο κέντρο της Αθήνας. Όσο παράξενο και αν ακούγεται για την εποχή μας, ο λόγος είναι ότι αλλαξοπίστησε.

Η απόφασή του αρχικά να απαρνηθεί το Ισλάμ και ακολούθως να ασπαστεί τη χριστιανική πίστη είχε ως αποτέλεσμα να ζει εδώ και αρκετά χρόνια τον προσωπικό του Γολγοθά. Αφγανοί και Ιρανοί απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν γιατί -όπως λένε- «η αλλαγή πίστης ξεπλένεται μόνο με θάνατο».

Το «Έθνος Σαββατοκύριακο» συνάντησε τον Saeed την περασμένη Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος. Μιλούσε φαρσί (περσική γλώσσα) και ελάχιστα ελληνικά. Με τη βοήθεια μεταφραστή βρήκε το θάρρος να αφηγηθεί την ιστορία του: «Μεγάλωσα στο Ιράν. Σε έναν τόπο όπου κυριαρχεί το Ισλάμ. Από μικρός είχα μεγάλη αγάπη για τα βιβλία. Άρχισα να διαβάζω Λένιν, Μαρξ, και τόσα άλλα αναγνώσματα. Είχα επιρροές από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν κομμουνιστής. Το ίδιο μου άρεσε και η ιστορία. Σε νεαρή ηλικία αντιλήφθηκα ότι στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει πόλεμοι, κάποιοι εκ των οποίων σε βάρος της πατρίδας μου. Αν και μουσουλμάνος τότε ο ίδιος άρχισα να αμφισβητώ τα δόγματα από τα 24 μου χρόνια. Αρχικά έγινα αθεϊστής. Μετά άρχισα να γράφω βιβλία στο Ιράν, στα οποία ασκούσα κριτική στο Ισλάμ. Γρήγορα μπήκα στο στόχαστρο. Το καθεστώς συνέλαβε το 2010 τη γυναίκα μου με αιτία ένα βιβλίο μου με τίτλο 'Από την Ανατολή στη Δύση”».

Η στροφή του Saeed στον Χριστιανισμό έγινε στην Αγγλία, όπου είχε πάει να ζήσει ήδη από το 2008 για να αποφύγει τις διώξεις στην πατρίδα του. Εκεί, όπως λέει, ήρθε σε επαφή με χριστιανικές κοινότητες που του έδειξαν αγάπη και καλοσύνη. «Πολλοί μου έλεγαν ότι έγινα χριστιανός για να πάρω άσυλο. Αυτό δεν ήταν αλήθεια. Το αντίθετο έγινε. Πρώτα έγινα Χριστιανός και μετά ζήτησα άσυλο. Η πίστη δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε ιδιοτέλεια. Στην Αγγλία συνάντησα Χριστιανούς που μου έδειξαν ότι στη ζωή μπορείς να βρεις ένα 'κέντρο', που για εμένα είναι πλέον ο Θεός».

Στην Αθήνα μετακόμισε αρκετά χρόνια αργότερα όταν και άρχισαν για εκείνον τα προβλήματα. Το χειμώνα του 2015 δέχθηκε άγρια επίθεση από περίπου 15 άτομα στην περιοχή του Μεταξουργείου. Τα χτυπήματα σε βάρος του ήταν τόσο δυνατά που χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Πριν λίγους μήνες ο Ιρανός συγγραφέας κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι Ιρανοί και Αφγανοί που ξέρουν ότι ασπάζεται την ορθόδοξη χριστιανική πίστη απειλούν ότι θα τον σκοτώσουν. Μετά από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής ταυτοποιήθηκαν δύο Αφγανοί, οι οποίοι ζουν σε κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή κατά ζωής με την επιβαρυντική περίπτωση του αντιρατσιστικού νόμου.  Ο Saeed δηλώνει στο «Έθνος» ότι φοβάται για τη ζωή του, καθώς τα άτομα που του επιτίθενται πιστεύουν ότι αν σκοτώσουν κάποιον που αλλαξοπίστησε θα πάνε στο παράδεισο: «Το 2015 προσπάθησε να με σκοτώσει μία ομάδα με το όνομα 'Φωτιά'. Τα μέλη της είναι μουσουλμάνοι που κυνηγούν αυτούς που πρόδωσαν το Ισλάμ. Αφού το έκαναν μία φορά πιστεύω ότι θα το επαναλάβουν. Οι άνθρωποι αυτοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεπώς είναι λογικό να φοβάμαι. Δεν είναι κάτι απλό. Παρακολουθούν τι γράφω στο Facebook και καμιά φορά μπορεί να τους συναντήσω στο δρόμο. Είναι φανατισμένοι. Στην πατρίδα μου δεν μπορώ να γυρίσω. Βρίσκομαι στην μαύρη λίστα. Στην Ελλάδα έχω πάρει προσωρινή άδεια παραμονής και το επόμενο διάστημα θα ήθελα να βαφτιστώ. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η εκκλησία με αντιμετωπίζει διστακτικά και χωρίς διάθεση για βοήθεια γιατί ξέρει ότι ήμουν μουσουλμάνος. Εγώ τους λέω να με εμπιστευτούν. Είμαι Χριστιανός...».

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τραγωδία στην Κολομβία-Πετούσε με αλεξίπτωτο πλαγιάς για να ξεπεράσει τη φοβία της και σκοτώθηκε
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία