Η Μαδρίτη αναστέλλει την αυτονομία της Καταλονίας

Η ισπανικη κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, καταργώντας την αυτονομία της Καταλονίας μέχρι το Σάββατο, μετά και τις τελευταίες απειλές Πουτζντεμόν ότι θα προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.
 
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο για να συζητηθεί η κρίση με την Καταλονία. "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Συντάγματος για την αποκατάσταση της νομιμότητας" στην Καταλονία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μαδρίτη, επισημαίνοντας "την άρνηση" του αυτονομιστή προέδρου της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν να απαντήσει στα αιτήματά της.

Στην ίδια ανακοίνωση γνωστοποιείται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί εκτάκτως το Σάββατο για να ξεκινήσει η ενεργοποίση του άρθρου 155.
 
Στο μεταξύ,  αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ενημέρωσε την ισπανική κυβέρνηση ότι η Καταλονία δεν έχει κηρύξει ανεξαρτησία, αλλά μπορεί και να το κάνει, εάν η Μαδρίτη συνεχίσει την «καταστολή», ειδικότερα αναστέλλοντας το καθεστώς αυτονομίας της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας.
 
«Εάν η κυβέρνηση του Κράτους επιμείνει στην παρεμπόδιση του διαλόγου και συνεχίσει την καταστολή, το Κοινοβούλιο της Καταλονίας θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, εάν το θεωρεί προσήκον, στην ψήφιση μίας επίσημης διακήρυξης της ανεξαρτησίας την οποία δεν ψήφισε στις 10 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην επιστολη που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στην απειλή αναστολής του καθεστώτος αυτονομίας.
 
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε διορία μέχρι τις 10.00 τοπική ώρα σήμερα για να απαντήσει εάν υποχωρεί στην πορεία προς την ανεξαρτησία.
 
Έξω φρενών ο Ραχόι με τον Βέλγο Πρωθυπουργό 

Σε μία άλλη εξέλιξη, «έξω φρενών» με το Βέλγο πρωθυπουργό Michel για τις δηλώσεις του κατά την καταλανική κρίση εμφανίζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Rajoy, η De Morgen στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση προχωράει και σε συγκεκριμένα αντίποινα αίροντας την υποστήριξή της προς το πρόσωπό της Βελγίδας υποψήφιας για την θέση του προέδρου της Europol, Catherine De Bolle.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός φέρεται εξοργισμένος με τον Michel για την έκκληση που απηύθυνε μέσα από τις στήλες της Le Soir το περασμένο Σάββατο τόσο προς την ισπανική όσο και προς την καταλανική κυβέρνηση «να διακόψουν τον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδονται και να ξεκινήσουν διάλογο», με το σκεπτικό ότι «δεν πρόκειται για μια νομική αλλά για μια πολιτική κρίση στην οποία διακυβεύονται θεμελιώδεις ελευθερίες».

Επισημαίνεται ότι η συνέντευξη αυτή ενόχλησε τόσο πολύ τον Ισπανό πρωθυπουργό που προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Βέλγο πρέσβη στην Ισπανία. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται «απαράδεκτη» η εξομοίωση (που επιχειρεί ο Βέλγος πρωθυπουργός) της ισπανικής κυβέρνησης με μια περιφερειακή κυβέρνηση «η οποία παραβιάζει κατάφωρα το συνταγματικό πλαίσιο της χώρας» και απευθύνεται η προειδοποίηση ότι οι δηλώσεις αυτές «μπορούν να θέσουν σε σοβαρή δοκιμασία τις διμερείς σχέσεις».  
 

Δειτε Επισης

Ερντογάν για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα-«Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε»
Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Ράφα, ενώ η πίεση για κατάπαυση του πυρός εντείνεται
Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Πέραν του ενός εκατομμυρίου γεύματα στη Γάζα από WCK την περασμένη βδομάδα
Η Μόσχα μιλά για «de facto» εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο με την Ουκρανία-Προειδοποιεί το Λονδίνο
Νέο πρόστιμο $1.000 στον Τραμπ για περιφρόνηση του Δικαστηρίου-«Την επόμενη φορά θα πας φυλακή»
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Το Κολούμπια ακυρώνει τη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής πτυχίων λόγω των καταλήψεων για τη Γάζα
Ουκρανοί στο εξωτερικό κατακεραυνώνουν τον Ζελένσκι-«Δεν τον εμπιστευόμαστε»
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»