Τρόπους αντιμετώπισης του κυβερνοεγκλήματος προτείνει η Ευρωβουλή

Ενδυνάμωση του Οργανισμού της ΕΕ για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), κατευθυντήριες γραμμές για εξειδικευμένη κατάρτιση σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου σε επίπεδο Μέσης Εκπαίδευσης είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος, όπως δήλωσε η εισηγήτρια της έκθεσης, Ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ) μιλούσε σε Κύπριους δημοσιογράφους στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες.

Ανέφερε ότι η έκθεση είναι ισορροπημένη και υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες ενώ εναρμονίζεται με τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Επιτροπής ως προς την παροχή της ασφάλειας στο διαδίκτυο και την προστασία από το κυβερνοέγκλημα και στοχεύει στην προληπτική αλλά και την κατασταλτική δράση.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Ευρωβουλευτής παρατηρήθηκε ότι το 50% των ετήσιων εγκλημάτων γίνεται στο διαδίκτυο, το 2015 – 2016 υπήρξε αύξηση στα εγκλήματα του διαδικτύου κατά 20%, διαπράχθηκαν 4.000 κυβερνοεγκλήματα σε διάστημα ενός χρόνου ενώ το 80% των επιχειρήσεων έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Στην έκθεση, είπε, προτείνουμε ότι πρέπει να γίνει μια εξειδικευμένη εκπαίδευση στη μέση εκπαίδευση. Το διαδίκτυο, σημείωσε, είναι εργαλείο πληροφόρησης, εκπαίδευσης, μόρφωσης αλλά και μπορεί να είναι επίσης ένα επικίνδυνο όπλο.

Η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε ακόμη ότι προτείνεται  όπως ο οργανισμός για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ο οποίος εδράζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης να εμπλουτιστεί με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι ένας από τους κυρίαρχους κινδύνους είναι η οργάνωσης, η στρατολόγηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και η χρηματοδότηση τους μέσω του διαδικτύου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος