Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια-Οι φονικότερες στην ιστορία της Πολιτείας

Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης στη βόρεια Καλιφόρνια θα συνεχίσουν να χτενίζουν τα αποκαΐδια των σπιτιών που κάηκαν ολοσχερώς αναζητώντας δεκάδες ανθρώπους που παραμένουν αγνοούμενοι στις φονικότερες πυρκαγιές στην πολιτεία, όπου τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες έχουν μετατραπεί σε στάχτες.
 
 
Οι άνεμοι κόπασαν περαιτέρω και οι ηπιότερες μετεωρολογικές συνθήκες βοήθησαν τις προσπάθειες των 11.000 πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα κατέκαψαν περισσότερα από 862.000 στρέμματα στην πολιτεία, μεταξύ αυτών στις κομητείες Νάπα και Σονόμα.
 
 
«Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σήμερα σε σύγκριση με πριν από αρκετές ημέρες» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο δήμαρχος της Καλιστόγκας Κρις Κάνινγκ, περιγράφοντας την κατάσταση στην κοιλάδα της Νάπας.
 
 
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από τι φλόγες στην κομητεία Σονόμα και σε άλλες περιοχές επέστρεψαν, αφού οι αρχές τους έδωσαν το πράσινο φως. Ωστόσο 34.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι. Πολλοί ακόμα πυροπαθείς ελπίζουν να επιστρέψουν στις οικίες τους σήμερα, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο απολογισμός των νεκρών ενδεχομένως θα αυξηθεί.
 
 
Τουλάχιστον 88 άνθρωποι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής μονάχα στην κομητεία Σονόμα. Η πυρκαγιά περιμετρικά της Καλιστόγκας τέθηκε υπό έλεγχο κατά 82% της και το μέτωπο νοτιοανατολικότερα έχει περιοριστεί κατά 72%, όπως έγινε γνωστό από την Αρχή Πυροπροστασίας και Δασικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. Η πυρκαγιά στην κομητεία Σονόμα είναι η μεγαλύτερη που συνεχίζει να καίει, αν και το 68% της έχει περιοριστεί.
 
 
Οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ελπίζουν ότι έως την Παρασκευή θα μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς.
 
 
Περισσότερα από 969 πυροσβεστικά οχήματα, 30 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 73 ελικόπτερα συνδράμουν στις επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 5.700 σπίτια και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις φλόγες που έχουν μετατρέψει σε στάχτες μια περιοχή μεγαλύτερη της πόλης της Νέας Υόρκης.
 
 
Οι πυρκαγιές στην πολιτεία είναι οι φονικότερες στην ιστορία, με τον τραγικό απολογισμό να ξεπερνά εκείνον της φωτιάς στο Γκρίφιθ Παρκ, το 1933 στο Λος Άντζελες, με 29 νεκρούς. Οι περισσότεροι από τους 1.863 ανθρώπους τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στους καταλόγους των αγνοουμένων έχουν μέχρι στιγμή επιστρέψει στους οικείους τους, μεταξύ αυτών πολλοί που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και δεν κατάφεραν να προειδοποιήσουν τις αρχές.
 

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη