Άρχισε η μάχη των γερμανικών εκλογών, αγωνία για την τρίτη θέση

Πάνω από 61 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται στις κάλπες, από τις 9.00 το πρωί –ώρα Κύπρου- στα 88.000 τμήματα που υπάρχουν στη χώρα, για να εκλέξουν την νέα γερμανική κυβέρνηση.

Οι  σημερινές εκλογές διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ΕΕ, με τις διαδικασίες για το Brexit να βρίσκονται σε εξέλιξη, τις προτάσεις του Προέδρου Μακρόν για εμβάθυνση της ΕΕ, την Ευρωζώνη να μην έχει ακόμη βγει εντελώς από την κρίση και ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας –κυρίως το ποιος θα είναι ο συνδυασμός των κομμάτων που θα συγκυβερνήσουν- καθιστά τις εκλογές αυτές πολύ σημαντικές και κυρίως καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης.

Η Καγκελάριος Μέρκελ θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα είναι αυτή που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, το ερωτηματικό όμως παραμένει για το ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί της εταίροι.

Το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έχει καταφέρει να βρίσκεται πολύ μπροστά από τους αντιπάλους του –Σοσιαλδημοκράτες, περίπου 13 με 15 μονάδες.

Όμως όλα δείχνουν πως δεν θα καταφέρουν να επαναλάβουν την μεγάλη επιτυχία των περασμένων εκλογών, οπότε και κατέκτησαν το 41,5% των ψήφων.

Οποιοδήποτε ποσοστό πάνω από το 35% θα αποτελεί επιτυχία για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Εδώ να αναφερθεί πως υπεισέρχεται και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Μέχρι σήμερα το πρωί, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ένα 30% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι.

Άγνωστο το που τελικά θα ρίξουν την ψήφο τους. Θα ενισχύσουν το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ; Θα μετακινηθούν προς τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς, ή όπως πολλοί φοβούνται θα πάνε προς την άκρα δεξιά;

Αυτό για την ώρα παραμένει και το μεγάλο ερωτηματικό.

Οι Σοσιαδημοκράτες του Σουλτς μετά από ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα, με μια όμως προεκλογική καμπάνια που δεν φαίνεται να πήγε καλά, έχουν καταρρεύσει σε ποσοστά και βρίσκονται γύρω στο 20%.

Εάν τα ποσοστά αυτά αποτυπωθούν και στην κάλπη, θα πρόκειται για μια θα πρόκειται για μια ιστορική ήττα του αρχαιότερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ευρώπης, που αναγκαστικά θα τους οδηγήσει στην αντιπολίτευση.

Θα μπορούσαν βέβαια να συνεχίσουν στην συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, όμως πολλοί είναι αυτοί μέσα στο κόμμα που πιστεύουν ότι αυτή η συγκυβέρνηση τους έχει φθείρει και πως μόνον εάν πάνε στην αντιπολίτευση θα μπορέσουν να ανακάμψουν.

Η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τρίτη θέση, όπου και επικεντρώνεται και όλο το ενδιαφέρον των σημερινών εκλογών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολύ μεγάλη πιθανότητα να τερματίσουν στην τρίτη θέση έχουν οι ακροδεξιοί του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».
Εάν αυτό καταστεί πραγματικότητα θα αποτελέσει ιστορικό γεγονός για τη Γερμανία, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα, όχι μόνον θα εισέλθει στη βουλή, αλλά θα έχει και ισχυρή εκπροσώπηση.

Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα 10 με 13%, αλλά πολλοί εκτιμούν πως μπορεί να φθάσουν και το 15%.

Την τρίτη θέση διεκδικούν και οι Φιλελεύθεροι, με ένα 10% μέχρι τώρα στις δημοσκοπήσεις.

Στις προηγούμενες εκλογές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το εκλογικό όριο του 5% και δεν εισήλθαν στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Τώρα όμως έχουν επιστρέψει ιδιαίτερα δυναμικά και δεν διεκδικούν μόνο την τρίτη θέση στη βουλή, αλλά και την συμμετοχή τους στην νέα κυβέρνηση.

Μεγάλος τους στόχος να αποκτήσουν το Υπουργείο Οικονομικών, σε μια κυβέρνηση συμμαχίας με τους Χριστιανοδημοκράτες, ή εναλλακτικά σε έναν άλλο συνδυασμό, Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων.

Γεγονός είναι πως στη νέα βουλή θα έχουμε δύο κόμματα, το «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και τους Φιλελεύθερους, με ισχυρή εκπροσώπηση, κόμματα που έχουν πολύ αυστηρές θέσεις για τα ζητήματα της Ευρωζώνης και να θέτουν ακόμη και σήμερα το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Παράλληλα, δηλώνουν αντίθετοι και με τις περισσότερες ιδέες του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο κοινός προϋπολογισμός της ζώνης του ευρω.

Από τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν να βρίσκονται στο 8 με 10%.

Τα πρώτα exit polls θα μεταδοθούν στις 19.00 ώρα Κύπρου, από όλα τα μεγάλα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα και μέχρι τώρα η εμπειρία δείχνει πως συνήθως δεν πέφτουν έξω.
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
«Θα σε σκοτώσω»-Μαθητής γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση