Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Ισραήλ για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από Ιράν

Η νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.

Το Ιράν γνωστοποίησε το Σάββατο ότι δοκίμασε "με επιτυχία" έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 2.000 χλμ., τη στιγμή που οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και απειλούν να αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.

"Το Ιράν μόλις δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει το Ισραήλ. Συνεργάζεται επίσης με τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε στ` αλήθεια μια συμφωνία!" έγραψε ο ρεπουμπλικάνος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Από το Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε το Ιράν και προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια πλήρη αναφορά σχετικά με την εκτόξευση.

"Η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή", ανέφερε η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας Ανιές Ροματέ-Εσπάν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Κε ντ` Ορσέ.

Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων του ΟΗΕ ήρθη πριν από 18 μήνες βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως στην Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθούν να επιβάλλονται εμπάργκο όπλων και άλλοι περιορισμοί, οι οποίοι από τεχνικής άποψης δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Ο Γκουτέρες ενημερώνει κάθε έξι μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, την τήρηση των κυρώσεων και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ. Το Ιράν ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι δοκίμασε επιτυχώς έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο με δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, ενώ διατράνωσε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσει το οπλοστάσιο που διαθέτει, αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε το Σάββατο "πρόκληση" την ανακοίνωση του Ιράν ότι προχώρησε στην επιτυχή δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου.

"Ο βαλλιστικός πύραυλος τον οποίο εκτόξευσε το Ιράν συνιστά μια πρόκληση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, κι ένα μέσο για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις μας", ανέφερε ο υπουργός σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Επίσης "είναι μια επιπρόσθετη απόδειξη της φιλοδοξίας του Ιράν να γίνει μεγάλη δύναμη και να απειλήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα δημοκρατικά Κράτη όλου του κόσμου", έκρινε ο Λίμπερμαν.

"Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν το Ιράν αποκτούσε πυρηνικά όπλα, όπως επιδιώκει η χώρα αυτή. Δεν πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο", συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες απειλές Τραμπ κατά Κιμ Γιονγκ Ουν: «Δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη»

 

 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η ΕΕ αρχίζει να επεξεργάζεται επέκταση των κυρώσεων κατά του Ιράν
Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Λαγκάρτ: Η ΕΚΤ παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων σύντομα
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή
Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή συζήτησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Ρωσίας-Ιράν
Μαχαίρωσε την σύντροφό του μέχρι θανάτου επειδή του δάγκωσε το δάχτυλο ενώ έκαναν σεξ
Η Πορτογαλία κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για την κατάσχεση πλοίου στον Κόλπο
Διοικητή της Χεζμπολάχ εξουδετέρωσε σε αεροπορική επιδρομή ο IDF
Ο δράστης της σφαγής στο εμπορικό κέντρο ήταν οργισμένος επειδή «δεν μπορούσε να βρει κοπέλα»