BBC: Παγόβουνο ίσο με την Κύπρο αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική (ΦΩΤΟ)

Ένα παγόβουνο βάρους πάνω από ένα τρις τόνους και μέγεθος όσο το νησί μας,  αποκολλήθηκε πρόσφατα από την Ανταρκτική, και ήδη έχει αρχίσει να κινείται προς την ανοικτή θάλασσα.

Πρόκειται για το παγόβουνο με την επιστημονική ονομασία Α-68, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν υπάρξει στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο τελευταίως κινείτο πέρα- δώθε κοντά στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, από όπου τελικά αποκόπηκε.
 

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εικόνες από δορυφόρους, το παγόβουνο, που έχει έκταση σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κινείται βόρεια προς τη θάλασσα Γουέντελ, και οι ειδικοί, σύμφωνα με το BBC, εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να βγει στον Νότιο Ατλαντικό, ωθούμενο από τα ρεύματα. Από εκεί και πέρα, το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Ωστόσο, ο τεράστιος αυτός όγκος πάγου, ήδη δείχνει σημάδια απώλειας στην περιφέρειά του. Τα κομμάτια αυτά, που φέρουν τις ονομασίες Α-68a, A-68b, A-68c., προς το παρόν πλέουν κοντά στο μητρικό παγόβουνο. Όμως κάποια στιγμή αναμένεται να πάρουν τον δικό τους δρόμο, ενώ δεν αποκλείεται μερικά από αυτά να σταθεροποιηθούν σε ρηχά νερά και να μετατραπούν σε ημιμόνιμα νησιά πάγου.

Άλλωστε μετά την αποκοπή του παγόβουνου, οι επιστήμονες ξεκίνησαν να παρακολουθούν κατά πόσον έχει αλλάξει η συμπεριφορά της παγοκρηπίδας Λάρσεν. Η τελευταία αποτελεί μια επιπλέουσα προέκταση των παγετώνων της ηπειρωτικής Ανταρκτικής και η αποκοπή από αυτήν ενός τόσο μεγάλου παγόβουνου θα μπορούσε να την καταστήσει ασταθή και επιρρεπή στη δημιουργία και άλλων παγόβουνων.
 

Από την άλλη, όταν το παγόβουνο Α-68 αφήσει οριστικά πίσω του την περιοχή δίπλα στην παγοκρηπίδα Λάρσεν, τότε αναμένεται να αποκαλυφθεί μια έκταση βυθού, που πιθανότατα έχει μείνει καλυμμένη από πάγους εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια.

Ήδη, άλλωσυε, η Επιτροπή για την Προστασία των Θαλάσσιων Έμβιων Πόρων της Ανταρκτικής (CCAMLR) έθεσε την εν λόγω περιοχή σε καθεστώς προστασίας, προκειμένου οι επιστήμονες να έχουν κατά προτεραιότητα πρόσβαση σε αυτήν και να απαγορευθούν οι όποιες αλιευτικές δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το ίδιο είχε συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, σε περιοχές που ελευθερώθηκαν από παγόβουνα, οπόταν και ανακαλύφθηκαν νέα είδη οργανισμών. Για το επόμενο καλοκαίρι της Ανταρκετικής ήδη είναι στα σκαριά η προετοιμασία επιστημονικών αποστολών στην περιοχή του παγόβουνου Α-68.
 
BBC
 

Δειτε Επισης

Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα
Ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον ο Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι πέντε τόνοι χασίς βρέθηκαν σε φορτηγό με πεπόνια με προορισμό τη Γαλλία
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης εντός 2025 ο Γάλλος ΥΠΑΜ
Ο ΟΗΕ καταγγέλλει την αυστηροποίηση των ελέγχων για γυναίκες που δεν φορούν μαντίλα στο Ιράν
Αιχμές κατά της Μέτσολα και της Ευρωβουλής-«Δεν με υπερασπίστηκαν το κόμμα μου και η ΕΕ»