Σε προσωρινή ισχύ από αύριο η CETA

Σε προσωρινή ισχύ τίθεται από αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA) μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά. Η προσωρινή εφαρμογή της CETA στις 21 Σεπτεμβρίου ακολουθεί την έγκρισή της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο Συμβούλιο, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, θα τεθεί σε ισχύ πλήρως και οριστικά μόνο όταν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επικυρώσει τη συμφωνία.
 
Η Κομισιόν πάντως θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον Καναδά για να διασφαλίσει την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή της. Χαιρετίζοντας αυτό το ορόσημο στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε πως αυτή η συμφωνία ενσαρκώνει "αυτό που θέλουμε να είναι η εμπορική μας πολιτική", δηλαδή "ένα μέσο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες, τις αξίες μας, να αξιοποιήσουμε την παγκοσμιοποίηση και να διαμορφώσουμε τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες".  Σημείωσε δε ότι η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο εμπεριστατωμένης κοινοβουλευτικής εξέτασης, η οποία αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών για εμπορική πολιτική.
 
Από την πλευρά της η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε πως "τα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν για τους εξαγωγείς μας καθώς η προσωρινή έναρξη ισχύος επιτρέπει στις εταιρείες και τους πολίτες της ΕΕ να ξεκινήσουν να γεύονται αμέσως τα οφέλη αυτής της συμφωνίας". "Η CETA", είπε, "είναι μια σύγχρονη και προοδευτική συμφωνία, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο βασισμένο σε αξίες, που μας βοηθά να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση και τους κανόνες που διέπουν το παγκόσμιο εμπόριο, την αειφόρο ανάπτυξη και προστατεύει την ικανότητα των κυβερνήσεών μας να παρεμβαίνουν προς το δημόσιο συμφέρον". "Η συμφωνία αυτή ενισχύει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μας με τον Καναδά, ένα στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο με τον οποίο έχουμε βαθιές ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας