Ο Τραμπ απείλησε να καταστρέψει ολοσχερώς τη Βόρεια Κορέα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε σήμερα τις απειλές του εναντίον της Βόρειας Κορέας και υποσχέθηκε να καταστρέψει την χώρα των 26 εκατομμυρίων πολιτών εκτός κι αν η Πιονγκγιάνγκ εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, ενώ είπε, αναφερόμενος στον ηγέτη της χώρς Κιμ Γιονγκ Ουν ότι είναι ένας «πυραυλάνθρωπος» (Rocket man) σε αποστολή αυτοκτονίας.
 

Ήταν η αμεσότερη απειλή για επίθεση που διατύπωσε ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον της Βόρειας Κορέας ως αντίποινα για τις εχθρικές της ενέργειες που περιλαμβάνουν την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία και τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών.

Στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τραμπ παρουσίασε μια δυσοίωνη εικόνα ενός κόσμου που κινδυνεύει και υιοθέτησε μια συγκρουσιακή προσέγγιση στην επίλυση των διεθνών προκλήσεων από το Ιράν έως τη Βενεζουέλα.

Οι δηλώσεις του συντάραξαν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας που ήταν παρόντες στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου λεπτά νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για επίδειξη ηγετικής ικανότητας.
 

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη δύναμη και υπομονή, αλλά εάν αναγκασθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα» τόνισε ο Τραμπ.

Ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα.
 

«Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε.

Ένας άνδρας από το ακροατήριο κάλυψε με τα χέρια του το πρόσωπό του λίγο αφότου ο Αμερικανός ηγέτης προέβη στη δήλωση περί «πλήρους καταστροφής». Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βαλστρομ σταύρωσε τα χέρια της.
«Ήταν η λάθος ομιλία τη λάθος στιγμή, ενώπιον του λάθος ακροατηρίου» δήλωσε η Σουηδή υπουργός αργότερα στο BBC.
Η πολεμική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησής του που έχουν τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.
 


Στη θυελλώδη ομιλία του, διάρκειας 41 λεπτών, ο Τραμπ καταφέρθηκε και εναντίον των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν αλλά και της Βενεζουέλας. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση της Κούβας κι επισήμανε επίσης την απειλή των ισλαμιστών εξτρεμιστών.
 
«Σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου εκτυλίσσονται συρράξεις και ορισμένες περιοχές στην πραγματικότητα πάνε στον διάολο», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος.


Αναφορικά με το Ιράν, ο Αμερικανός ηγέτης χαρακτήρισε «όνειδο» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και υπαινίχθηκε ότι ενδέχεται να μην επικυρώσει τη συμφωνία πριν την εκπνοή της προθεσμίας στα μέσα Οκτωβρίου. Αποκάλεσε εξάλλου το Ιράν έναν «οικονομικά εξασθενημένο κράτος παρία» που εξάγει τη βία.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Βενεζουέλα «απόλυτα απαράδεκτη» τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάθονται απλά στην άκρη και να παρακολουθούν. Προειδοποίησε εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τί περαιτέρω μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν.
 
Σε μία προσπάθεια πάντως, αποφόρτισης του κλίματος που δημιουργήθηκε μετά την πομπώδη ομιλία Τραμπ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως η χώρα του ελπίζει σε μία διπλωματική λύση όσον αφορά την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα και πως αντιμετωπίζουν το θέμα μέσα από μια διεθνή διαδικασία.
 
Ο Τζιμ Μάτις, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είπε συγκεκριμένα πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα μέσα από διεθνείς διεργασίες και συνεχίζουν να το κάνουν.
 
“Ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ηγείται της προσπάθειας και ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε την κατάσταση αυτή με διπλωματικά μέσα", τόνισε ο Μάτις πριν την έναρξη της συνάντησής του με τον Ρουμάνο ομόλογό του.  
 
Στο μεταξύ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα θα επιλυθεί με διπλωματικά μέσα, στον απόηχο της ομιλίας που εκφώνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.  "Ο,τιδήποτε άλλο θα οδηγούσε στην καταστροφή" υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.
 
 
Ολόκληρη η ομιλία Τραμπ στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη:
 
 
Νετανιάχου για τη συμφωνία με Ιράν: Αλλάξτε την, ή ακυρώστε την. Διορθώστε την ή πετάξτε την
 
Η συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να τροποποιηθεί για να εξαλείψει τις διατάξεις που αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς για το πρόγραμμα ατομικής ενέργειας της Τεχεράνης, είτε θα πρέπει να ακυρωθεί, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
«Αλλάξτε την, ή ακυρώστε την. Διορθώστε την ή πετάξτε την», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα δράσει για να αποτρέψει το Ιράν να εγκαθιδρύσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία για τις αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες του δυνάμεις».
 

Μακρόν: Ο Άσαντ είναι ένας εγκληματίας πολέμου
 
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ενώπιον της «διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό «να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του».

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.

«Καταρτίζουμε έναν οδικό χάρτη για τη Συρία και επιθυμώ και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν μαζί μας», επισήμανε.

Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα «μεγάλο σφάλμα», είπε εξάλλου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μακρόν.
 
“Δεν υποχωρούμε από τη συμφωνία του Παρισιού”

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα «υποχωρήσει σε τίποτα από τη συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Λυπάμαι για την αμερικανική απόφαση» να αποχωρήσουν από τη συμφωνία, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους από την έδρα της γαλλικής αποστολής, «όμως συνεχίζω τον διάλογο με τον πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ διότι είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος θα κατανοήσει πως το συμφέρον του, το συμφέρον των Αμερικανών, είναι να συμμετέχουν στη συμφωνία του Παρισιού».
 
 
 

Δειτε Επισης

Η αντίδραση της Ιαπωνίας στις δηλώσεις Μπάιντεν-«Λυπηρό ότι χαρακτήρισε τη χώρα «ξενόφοβη»
Έβαλε στη λίστα καταζητούμενων τον Ζελένσκι η Ρωσία
Επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν δήμαρχος Λονδίνου
Εξέφρασε ανησυχίες η Ρωσία-«Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται σοβαρά για μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας»
Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή Αφής του Αγίου φωτός στα Ιεροσόλυμα
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν στο Βιετνάμ τον Απρίλιο
Ομάδες ενόπλων έκλεψαν πολλά εκατομμύρια από χρηματοκιβώτια τραπεζών στη Γάζα
Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό
Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα