Παγκόσμιος συναγερμός: Ανησυχία για έκτη πυρηνική δοκιμή από τη Β.Κορέα

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση  για άλλη μια φορά αφού όπως φαίνεται πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της,  λίγες ώρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι έχει αναπτύξει «προηγμένη» βόμβα υδρογόνου.
 
Παγκόσμιος συναγερμός  εκτιμούν πυρηνικές δοκιμές
 
Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποίησε σήμερα την έκτη της πυρηνική δοκιμή, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας, λίγες ώρες αφού η Πιονγκγιάνγκ είχε επισημάνει ότι ανέπτυξε μια βόμβα υδρογόνου, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό.

«Αν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα», τόνισε ο Άμπε.
«Μια τεχνητή δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε κοντά στην Πούνγκιε-ρι στη Βόρεια Κορέα, στις 12:36 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας) την οποία αναλύουμε για να δούμε αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γενικό επιτελείο στρατού της Νότιας Κορέας.
 

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) κατέγραψε μια δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών, που ενδέχεται να προκλήθηκε από μια «έκρηξη» σε ορυχείο της Βόρειας Κορέας. Το συμβάν καταγράφηκε 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σουνγκμπαεγκάμ, στην επαρχία βόρειο Χαμγκιεόνγκ.

«Πρόκειται μάλλον για έκρηξη παρά για σεισμό», δήλωσε η Τζάνα Πέρσλι ερευνήτρια του USGS. «Το συμβάν αυτό που δεν είχε εστιακό βάθος μοιάζει με έκρηξη».

Το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο από την πλευρά του έκανε επίσης λόγο για μια δόνηση 6,3 βαθμών, η οποία προκλήθηκε από μια «έκρηξη» και είχε «μηδενικό» εστιακό βάθος.

Οι προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έχει κάνει η Βόρεια Κορέα έχουν όλες προκαλέσει δονήσεις, τις οποίες έχουν καταγράψει ξένα σεισμολογικά ινστιτούτα.
 
Σεισμικές δονήσεις 
 

Αναλυτικότερα ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σε χαμηλό βάθος καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή, μερικές ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ. Προηγούμενοι ισχυροί σεισμοί στην περιοχή αυτή είχαν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Συνομιλία Τραμπ με Αμπε

Αν αυτό συνέβη και σήμερα, η εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει ακόμη πιο πολύ την ένταση, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση της «κλιμακούμενης» κρίσης.

Ο σεισμός είχε υπόκεντρο, ή εστιακό βάθος, μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ενώ το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων. Και αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

Κάτοικοι της πόλης Γιαντζί, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν έναν σεισμό που διήρκεσε περίπου δέκα δευτερόλεπτα και ακολουθήθηκε από έναν μετασεισμό.

Ο Κιμ ανακοίνωσε τη δημιουργία ισχυρότατης βόμβας υδρογόνου

Η Βόρεια Κορέα έκανε γνωστό νωρίτερα σήμερα ότι ανέπτυξε μια εξελιγμένη βόμβα υδρογόνου, με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» και λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Άμπε για την «κλιμακούμενη» κρίση εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων.


Η ανακοίνωση της απόκτησης του νέου θερμοπυρηνικού όπλου, την οποία έκανε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, καταγράφηκε καθώς η ένταση στην περιοχή είχε ήδη κλιμακωθεί, έπειτα από τις δύο δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τον Ιούλιο. Οι πύραυλοι που δοκιμάστηκαν μπορούν να διανύσουν απόσταση 10.000 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της ενδοχώρας των ΗΠΑ βρίσκεται εντός του δραστικού βεληνεκούς τους.

Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει πολύ ενεργά την κατασκευή πυρηνικών κεφαλών αρκετά μικρών και ελαφρών ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται σε βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, χωρίς να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους ή να αποκλείεται η επιτυχής επανείσοδός τους στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η Πιονγκγιάνγκ, που συνεχίζει τα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων αψηφώντας σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων που της επιβλήθηκαν, «πρόσφατα κατάφερε» να κατασκευάσει μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός ICBM, ανέφερε το KCNA.

«Η βόμβα υδρογόνου, η εκρηκτική ισχύς της οποίας μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες κιλοτόνους ως και εκατοντάδες κιλοτόνους, είναι ένα πολυλειτουργικό πυρηνικό όπλο με μεγάλη καταστρεπτική ισχύ, που μπορεί να πυροδοτείται ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα για επιθέσεις με ηλεκτρομαγνητικό παλμό εναντίον στρατηγικών στόχων», υποστήριξε το πρακτορείο.

«Όλα τα συστατικά της βόμβας υδρογόνου παρήχθησαν μέσα στη χώρα και όλες οι διαδικασίες (...) βασίστηκαν στο (σ.σ. επίσημο βορειοκορεάτικο δόγμα) Τσουτσέ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι σε θέση να παράγει όσα ισχυρά πυρηνικά όπλα χρειάζεται κατά βούληση», φέρεται να δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, συνέχισε το KCNA.

Το Τσουτσέ είναι το δόγμα περί της αυτάρκειας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ένα μίγμα μαρξισμού και εθνικισμού έμπνευσης του Κιμ Ιλ Σουνγκ, του ιδρυτή του κράτους και παππού του σημερινού ηγέτη του. Η Βόρεια Κορέα λέει ότι τα εξοπλιστικά προγράμματά της είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιθετικότητας.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επισκέφθηκε το ινστιτούτο πυρηνικών όπλων της χώρας και «παρακολούθησε μια βόμβα υδρογόνου να φορτώνεται σε έναν ICBM», ενώ όρισε «στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν στην (επιστημονική) έρευνα» για τα πυρηνικά όπλα, που συνεχίζεται.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα που μετέδωσε το πρακτορείο εικονίζουν τον Κιμ να επιθεωρεί μια ωασημί πυρηνική κεφαλή σχήματος κλεψύδρας, περιστοιχισμένος από επιστήμονες, με ένα διάγραμμα του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Hwasong-14 κρεμασμένο σε έναν τοίχο.

Ο Λι Τσουν-γκέουν, ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτικής για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Νότιας Κορέας (Science and Technology Policy Institute, STEPI), επισήμανε ότι το σχήμα της νέας βόμβας είναι πολύ διαφορετικό από εκείνα που έδειχναν φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι τον Μάρτιο, όταν παρουσιάζονταν βόμβες σφαιρικού σχήματος. Αυτό μοιάζει να υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα θερμοπυρηνικό όπλο δύο σταδίων ή μια βόμβα υδρογόνου, πρόσθεσε.

Η ένταση είχε αρχίσει να αυξάνεται για άλλη μια φορά στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν η Βόρεια Κορέα και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν απειλές: η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να πλήξει το Γκουάμ αφού ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί» αν απειλήσει τη χώρα του.

Η Βόρεια Κορέα συνέχισε να κλιμακώνει την ένταση την Τρίτη, όταν εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, κάνοντας μια δοκιμή που ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή.

Δειτε Επισης

Ένας 78χρονος Βέλγος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του πριν από 30 χρόνια
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της Γεωργίας
Ο Ντ. Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν ηττηθεί
Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε θα ζητήσει από την Πορτογαλία επανορθώσεις για την εποχή της αποικιοκρατίας
Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο ενός κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης
Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ
Πώς οι γκάγκστερ των Βαλκανίων έγιναν κορυφαίοι προμηθευτές κοκαΐνης της Ευρώπης
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα