Χεζμπολάχ και συριακός στρατός κατά του ISIS

Ο στρατός του Λιβάνου εξαπέλυσε σήμερα επίθεση εναντίον ενός θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, καθώς η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός ανακοίνωσαν την έναρξη επίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών από τη συριακή πλευρά των συνόρων.  
 
Η λιβανική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις 5.00 π.μ. με στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Ρας Μπααλμπέκ, με ρουκέτες, πυροβολικό και ελικόπτερα, δήλωσε λιβανική πηγή ασφαλείας. Η περιοχή είναι το τελευταίο τμήμα της λιβανο-συριακής μεθορίου που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.  
 
Η επιχείρηση της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού έθεσε στο στόχαστρο μια περιοχή από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην περιοχή δυτική Καλαμούν της Συρίας.  
 
Ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ανέφερε πως η οργάνωση εκπληρώνει την υπόσχεσή της να "απομακρύνει την τρομοκρατική απειλή πέρα από τα σύνορα του έθνους" και ότι πολεμά "στο πλάι" του συριακού στρατού.   Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην επιχείρηση του λιβανικού στρατού.   Ο στρατός υποστήριξε ότι δεν συντονίζει τις ενέργειές του με τη Χεζμπολάχ ή με το συριακό στρατό.  
 
Οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση του λιβανικού στρατού από τη μία πλευρά, και της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού από την άλλη, θα ήταν ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στο Λίβανο και θα έθετε σε κίνδυνο τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ.  
 
Η Ουάσιγκτον κατατάσσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις.   "Δεν υπάρχει συντονισμός, είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με το συριακό στρατό", δήλωσε ο στρατηγός Άλι Κάνσο σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, και πρόσθεσε πως ο στρατός είχε αρχίσει να σφίγγει τον κλοιό στο ΙΚ στην περιοχή πριν από δύο εβδομάδες.  
 
Σε πρόσφατη ομιλία του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα είχε πει πως ο λιβανικός στρατός θα επιτίθετο στο ΙΚ από τη δική του πλευρά των συνόρων, ενώ η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός επρόκειτο να επιτεθούν ταυτόχρονα από τη συριακή πλευρά. Διοικητής της στρατιωτικής συμμαχίας που πολεμά σε υποστήριξη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως "φυσικά" υπάρχει συντονισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές