Τα 13 τρομοκρατικά χτυπήματα που συγκλόνισαν την Ευρώπη (pics)

Σκηνές τρόμου σε μεγάλο πεζόδρομο στο κέντρο της Βαρκελώνης εκτυλίχθηκαν νωρίς το απόγευμα, όταν φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στον μεγάλο πεζόδρομο της Λας Ράμπλας, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 80 έχουν τραυματιστεί,όπως ενημέρωσαν και επισήμως οι ισπανικές αρχές -οι οποίες σε βραδυνό τους μήνυμα τόνισαν πως ο αριθμός των θυμάτων όπως και των τραυματιών αναμένεται να αυξηθεί.

Είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση σε ισπανικό έδαφος από τον Μάρτιο του 2004, όταν 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.800 τραυματίστηκαν στο βομβιστικό χτύπημα της Αλ Κάιντα σε τρία τρένα στη Μαδρίτη.

Ακολουθεί η  ανασκόπηση με τα πιο πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γηραιά ήπειρο. Συνοπτικά τα θύματα από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα ξεπερνούν τα 1332.

23/5/2017 Μάντσεστερ - 22 νεκροί 

Τουλάχιστον 22 άτομα σκοτώθηκαν από την τουλάχιστον μία ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στον κλειστό συναυλιακό χώρο του Manchester Arena στην πόλη του Μάντσεστερ. Ακόμα περίπου 50 άνθρωποι είχαναναφερθεί ως τραυματίες.  

Η αστυνομία αναφέρει ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια. Η έκρηξη φέρεται να σημειώθηκε με το τέλος συναυλίας της γνωστής ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε.  

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.

Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία. 

14/7/2016 Νίκαια – 84 νεκροί

Η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς της Εθνικής εορτής της Γαλλίας για την πτώση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου 2016.

Ένα φορτηγό με ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, γεμάτο με όπλα και χειροβομβίδες,[6] έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ για να παρακολουθήσει τη ρίψη πυροτεχνημάτων, σκοτώνοντας 84 άτομα και τραυματίζοντας 65 (οι 18 σε κρίσιμη κατάσταση).

Ο οδηγός του φορτηγού ψυγείου, Μοχάμεντ Λαχουαέζ Μπουχλέλ, ηλικίας 31 ετών, Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία, οδήγησε σκορπώντας το θάνατο για 2,0 χιλιόμετρα, αποκλίνοντας συνεχώς εσκεμμένα της πορείας του (κοινώς οδηγώντας ζιγκ ζαγκ), αποσκοπώντας στο μέγιστο δυνατό αριθμό θυμάτων, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αργότερα κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία.

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.[4][5]
 
22/3/2016 Βρυξέλλες – 34 νεκροί


Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά, με διαφορά δεκαπέντε λεπτών, γύρω στις 8 το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου  στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
 
Στην βελγική πρωτεύουσα επικράτησε πανικός αφού λίγο μετά την πρώτη έκρηξη σημειώθηκε νέα στο σταθμό του Μετρό Σουμάν.  Στις τρομοκρατικές επιθέσεις τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 230 τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος.
 
13/11/2015 Παρίσι – 129 νεκροί

Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015, σημειώθηκε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σαιν-Ντενί.

Από τις 21:16 και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί.  Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι.

Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 200. Τη ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό κράτος
 
24/1/2011 Μόσχα – 35 νεκροί

Επίθεση αυτοκτονίας με 35 νεκρούς και περισσότερους από 180 τραυματίες στη ζώνη παραλαβής των αποσκευών επιβατών διεθνών πτήσεων. Την επίθεση ανέλαβε επίσης ο Ντοκού Ουμάροφ.
 
22/7/2011 Νορβηγία – 77 νεκροί

Ως η φονικότερη στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται η διπλή επίθεση στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου του 2011, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους.

Υπαίτιος των επιθέσεων ήταν ο νορβηγός εθνικιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα που εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, ενώ δυο ώρες αργότερα ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός εισέβαλε σε κατασκήνωση εφήβων στο νησί Ουτόγια και ξεκίνησε να πυροβολεί.

Στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο 32χρονος Νορβηγός, Μπρέιβικ ήταν ο εν λόγω «μεταμφιεσμένος αστυνομικός».
 
23/3/2010 Μόσχα – 39 νεκροί

Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας εκδηλώνονται με διαφορά περίπου 40 λεπτών σε δύο σταθμούς τηης ίδιας γραμμής του μοσχοβίτικου μετρό με απολογισμό 39 νεκρούς και 102 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε οι Τσετσένος ισλαμιστής Ντοκού Ουμάροφ.
 
11/3/2006 Μαδρίτη - 191 νεκροί
Δέκα βόμβες εκρήγνυνται από τις 07.32' έως τις 07.39' σε λεωφορεία, τρεις σταθμούς και ένα τρένο της ισπανικής πρωτεύουσας με απολογισμό 191 νεκρούς και 1.858 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβαν Μαροκινοί ισλαμιστές που είχαν σχέση με την Αλ-Κάιντα.
 
7/7/2005 Λονδίνο – 56 νεκροί

Στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Ιουλίου ήταν οι δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου στη Βρετανία. Τέσσερις τρομοκρατικές επιθέσεις σε λεωφορεία και το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας με απολογισμό 56 νεκρούς και 700 τραυματίες. Την ευθύνη ανέλαβε ομάδα ισλαμιστών που είχε σχέση με την Αλ-Κάιντα.

6/9/2004 Μπεσλάν – 385 νεκροί

Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 μια ομάδα τρομοκρατών, την οποία αποτελούσαν κυρίως άτομα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία, και οποίοι είχαν σταλεί από τον Τσετσένο οπλαρχηγό Σαμήλ Μπασάγεφ που απαιτούσε το τέλος του πολέμου στην Τσετσενία, κατέλαβε ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, και ενώ συνεχιζόταν η ομηρία, δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας εισέβαλαν στο σχολείο χρησιμοποιώντας βαρύ οπλισμό. Το σχολείο συγκλονίστηκε από σειρά εκρήξεων και τυλίχθηκε στις φλόγες και ακολούθησε μάχη μεταξύ των απαγωγέων και των ρωσικών δυνάμεων.

Στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης έχασαν τη ζωή τους 385 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 186 παιδιά.
 
6/2/2004 Μόσχα – 42 νεκροί

Καμικάζι από τη ρωσική Δημοκρατία του Καρατσάεβο-Κερκεσίας στον Καύκασο ανατινάζεται μέσα σε συρμό του μετρό με απολογισμό 42 νεκρούς και 250 τραυματίες.
 
21/12/1988 Λόκερμπι – 259 νεκροί
Γνωστή και ως βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι, αυτή η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1988, όταν το αεροσκάφος της Pan Am, που πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό τη Νέα Υόρκη, βρίσκονταν πάνω από μια μικρή πόλη της Σκωτία.
Εκεί εξερράγη μια βόμβα που ήταν κρυμμένη στο χώρο αποσκευών διαλύοντας το αεροσκάφος και  σκοτώνοντας 259 άτομα στον αέρα και 11 στο έδαφος, στο σημείο της συντριβής. Τα θύματα ήταν κυρίως Αμερικανοί που επέστρεφαν στην πατρίδα τους για τις γιορτές.
Έπειτα από τρία χρόνια κοινών ερευνών της αστυνομίας της Σκωτίας και του FBI κατέληξαν στη σύλληψη δύο Λίβυων.
 
2/8/1985 Ιταλία- 85 νεκροί
 
Βόμβα εκρήγνυται μέσα στην αίθουσα αναμονής του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνια, σκοτώνοντας 85 ανθρώπους και τραυματίζοντας 200. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη