Με αίμα αθώων βάφτηκε η Βαρκελώνη-Ξύπνησε το τέρας της τρομοκρατίας

Με το αίμα αθώων πολιτών βάφτηκε σήμερα η Βαρκελώνη, όταν ένα μικρό φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος κόσμου σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της ισπανικής μεγαλούπολης, την Λα Ράμπλα.
 
Η επίθεση που σημειώθηκε το απόγευμα και η οποία από νωρίς ταυτοποιήθηκε ως τρομοκρατική ενέργεια από την αστυνομία, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 100.

Οι αστυνομικές δυνάμεις από την πρώτη στιγμή εκκένωσαν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων.
 

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, και οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου επίσης έκλεισαν.
Ο δράστης της επίθεσης φέρεται αμέσως μετά να διέφυγε πεζός, ενώ όπως μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ, λίγο αργότερα εντοπίστηκε στην καταλανική πόλη Βικ και δεύτερο βαν με το οποίο πιστεύεται ότι απομακρύνθηκε ο τρομοκράτης.
 
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, μία έκρηξη που είχε σημειωθεί την Τετάρτη στην Καταλονία, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων επτά, συνδέεται με τη σημερινή επίθεση στη Λα Ράμπλα.

Άνθρωποι που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο σημείο της επίθεσης, περιέγραψαν σε διεθνή ΜΜΕ, τις σκηνές πανικού που βίωσαν όταν το φορτηγάκι παρέσυρε αμέριμνους πεζούς στο κέντρο της πόλης.
 

 

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη
Λίγες ώρες μετά το χτύπημα η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση του ISIS με ανακοίνωσή της στο φερέφωνό της, πρακτορείο Amaq , ανέλαβε την ευθύνη.
 

"Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού", μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

 
Σύλληψη δύο υπόπτων
Στο μεταξύ, η καταλανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο υπόπτων. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό αργότερα, κανένας από αυτούς δεν ήταν ο οδηγός του βαν. Τοπικά ΜΜΕ, εξάλλου μετέδωσαν πως ο ένας άνδρας έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τις αρχές, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την αστυνομία της Βαρκελώνης, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν ο άνθρωπος αυτός είχε κάποια σχέση με την επίθεση στη Λα Ράμπλα.
 

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της αστυνομίας της χώρας, ο ένας από τους δύο ύποπτους που συνελήφθησαν σήμερα, ταυτοποιήθηκε. Πρόκειται για τον Ντρις Ουκαμπίρ. Ένας άνδρας με αυτό το όνομα είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook, την οποία "επισκέφθηκε" το Γαλλικό Πρακτορείο προτού καταστεί αδύνατη η πρόσβαση σε αυτήν περί τις 22.00 ώρα Κύπρου, φωτογραφίες όπου ποζάρει στην παραλία, μπροστά σε έναν καθρέπτη, αλλά και μια φωτογραφία με τη σημαία των Βερβέρων, μιας εθνοτικής ομάδας που ζει κυρίως στο Μαρόκο και την Αλγερία.


Κανένας Κύπριος ανάμεσα στα θύματα
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούσε στενά την κατάσταση και σε επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους πολίτες ανάμεσα στα θύματα.
 

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι Κύπριοι τουρίστες που βρίσκονται στη Βαρκελώνη σε οργανωμένη εκδρομή μέσω τουριστικών γραφείων, πληροφόρησε το ΥΠΕΞ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, όπως ενημερώθηκε  το ΚΥΠΕ.

 
 
Μία Ελληνίδα ανάμεσα στους τραυματίες
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στο μεταξύ, επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκεται μια Ελληνίδα πολίτης. Πρόκειται για τη μητέρα μιας τετραμελούς οικογένειας η οποία βρισκόταν στη Βαρκελώνη για διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα είναι σοβαρά τραυματίας και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.
  
Καταδίκη Αναστασιάδη και διεθνούς κοινότητας
Με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια στη Βαρκελώνη και εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και το λαό της Ισπανίας.
 

Την επίθεση καταδίκασε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον ισπανικό λαό για τη δοκιμασία την οποία αντιμετωπίζει, καθώς και τη συμπαράστασή του για τις οικογένειες των θυμάτων. «Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη όλων μας είναι στη Βαρκελώνη. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ισπανικό λαό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων», αναφέρει το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.


Σε δηλώσεις καταδίκης προχώρησαν κι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και οι Ταμπ, Πούτιν, Μέι και Μέρκελ.
 
 
Στην Βαρκελώνη ο Ραχόι
"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα" έγραψε ο πρωθυπουργός Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter. «Μέγιστος συντονισμός για τη σύλληψη των δραστών, ενίσχυση της ασφάλειας και συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν» έγραψε.

"Δεν θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η Λα Ράμπλα θα ανήκει και πάλι σε όλους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο βασιλιάς Φίλιππος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε εξάλλου ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση.
 
Διαβάστε επίσης

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία