Φέρχοφστατ : Φαντασιώσεις της Βρετανίας τα περί τελωνειακής σχέσης με ΕΕ

Οι προτάσεις της Βρετανίας για τη μελλοντική τελωνειακή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι φαντασίωση. Αυτό δήλωσε ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ απαντώντας στις δηλώσεις του βρετανού υπουργού αρμόδιου για την έξοδο της χώρας από την Ενωση, Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο βρετανός υπουργός έκανε γνωστό ότι το Λονδίνο επιδιώκει προσωρινή τελωνειακή ένωση με την ΕΕ μετά το Brexit , η οποία θα επιτρέψει τις πιο ελεύθερες δυνατές εμπορικές συναλλαγές , αλλά και το δικαίωμα να διαπραγματευθεί άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιμένει στην πρόθεσή της οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου να στραφούν σύντομα στη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης της χώρας με την Ενωση.

Οι Βρυξέλλες απαντούν ότι πρώτα θα διευθετηθούν όλα τα θέματα του διαζυγίου, ανάμεσά τους, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, οι οικονομικές υποχρεώσεις του Λονδίνου προς την Ενωση, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το να είναι κανείς μέσα και έξω από την Τελωνειακή Ενωση και τα "αόρατα σύνορα" είναι φαντασίωση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλισθούν τα δικαιώματα των πολιτών και η οικονομική διευθέτηση», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φέρχοφστατ.
 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση και τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευση: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.
 
Ο Μισέλ Μπαρνιέ συνοψίζει τη θέση της ΕΕ

Στο Twitter, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε τον έναν από τους βασικούς κανόνες που έθεσαν οι 27.

«Οσο πιο γρήγορα το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ των 27 συμφωνήσουν για τους πολίτες, την οικονομική διευθέτηση και την Ιρλανδία, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να συζητήσουμε τελωνεία και μελλοντική σχέση», έγραψε στα αγγλικά ο Μισέλ Μπαρνιέ συνοψίζοντας τη θέση της Ενωσης.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ κατά η διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση», όπως αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης του Ντέιβιντ Ντέιβις.
 
 

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα