Ο καύσωνας «Εωσφόρος» σαρώνει τη μισή Ευρώπη

Ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία και άλλα τμήματα της ηπείρου φτάνοντας σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα.

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά σχεδόν η μισή Ευρώπη ψήνεται κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία και άλλα τμήματα της ηπείρου φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τόπους. Λόγω των μετεωρολογικών αυτών συνθηκών, ορισμένες περιοχές απειλούνται με σοβαρή ξηρασία.

Οι Ιταλοί έχουν «βαφτίσει» το κύμα καύσωνα «Lucifer» (Εωσφόρο) με 11 χώρες να βρίσκονται σε κλοιό αφόρητης ζέστης, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, τμήματα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, η Ελβετία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.

Προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για 26 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ αναμένεται οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική να σαρώσουν τη Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

«Κόκκινος» συναγερμός για υψηλά επίπεδα κινδύνου από τη ζέστη έχει σημάνει στην Φλωρεντία, τη Ρώμη, τη Βενετία και τη Βερόνα στην Ιταλία (40 βαθμοί Κελσίου), στη Σαρδηνία (42 βαθμοί), ενώ 43 θα δείξει το θερμόμετρο σε Σεβίλη, Γρανάδα και Κόστα δελ Σολ στην Ισπανία.

Στη Ρουμανία οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει θερμοκρασίες της τάξης των 42 βαθμών Κελσίου στα δυτικά τμήματα της χώρας.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο αεροδρόμιο Σπλιτ της Κροατίας το θερμόμετρο έδειξε 42,3 βαθμούς Κελσίου, αρκετά κοντά δηλαδή στα ιστορικά υψηλά της χώρας, που ήταν οι 42,8 βαθμοί το 1981.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο Βορρά και οι θερμές αέριες μάζες στο Νότο δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ θερμοκρασιών, φαινόμενο ακόμη πιο έντονο στη Μεσόγειο.

Η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν η κύρια αιτία πυρκαγιών που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία