H Koμισιόν ζητά από Γαλλία και Βέλγιο να σταματήσουν τις φοροαπαλλαγές στα λιμάνια τους

Η Κομισιόν ζήτησε σήμερα επίσημα από το Βέλγιο και τη Γαλλία να καταργήσουν τις απαλλαγές από τους φόρους εταιρειών που χορηγήθηκαν στους λιμένες τους, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί το φορολογικό τους καθεστώς με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ανακοίνωσε από την έδρα της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος Μαγκρέτ Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν ζήτησε από τις δύο χώρες, όπως τα κέρδη από τους λιμενικούς φορείς φορολογούνται σύμφωνα με τους συνήθεις εθνικούς νόμους για τον εταιρικό φόρο, ώστε οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει η Κομισιόν, στο Βέλγιο απαλλάσσονται από τη συνήθη φορολογία ορισμένοι λιμένες θαλάσσιων και εσωτερικών πλωτών μεταφορών (κυρίως οι λιμένες της Αμβέρσας, της Μπρούχε, των Βρυξελλών, του Σαρλερουά, του Χεντ, της Λιέγης, του Ναμούρ και τoυ Οστέντε, καθώς και κατά μήκος των καναλιών της επαρχίας Αινώ στη Βαλλονία, αλλά και της Φλάνδρας).

Αυτοί οι λιμένες υπόκεινται σε διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, με διαφορετική φορολογητέα βάση και φορολογικούς συντελεστές, με αποτέλεσμα ένα συνολικό χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας για τους βελγικούς λιμένες σε σύγκριση με άλλες εταιρείες στο Βέλγιο.

Το ίδιο συμβαίνει και για τα περισσότερα γαλλικά λιμάνια,

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι απαλλαγές από τον φόρο επί των εταιρειών που χορηγούνται στους λιμένες του Βελγίου και της Γαλλίας τους παρέχουν ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, οι φορολογικές απαλλαγές δεν επιδιώκουν σαφή στόχο δημόσιου συμφέροντος, όπως η προώθηση της κινητικότητας ή των πολυτροπικών μεταφορών. Οι φορολογικές αποταμιεύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους λιμενικούς φορείς για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε τύπου δραστηριότητας ή για την επιδότηση των τιμών που χρεώνουν οι λιμένες στους πελάτες, εις βάρος των ανταγωνιστών και του θεμιτού ανταγωνισμού.

Αν οι φορείς εκμετάλλευσης λιμένων αποκομίζουν κέρδη από οικονομικές δραστηριότητες, πρέπει να φορολογούνται βάσει της συνήθους εθνικής φορολογικής νομοθεσίας για να αποφευχθούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.

Το Βέλγιο και η Γαλλία έχουν μέχρι τώρα μέχρι το τέλος του 2017 να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 όλοι οι λιμένες θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες εταιρικής φορολογίας με άλλες εταιρείες.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»