«Μη φιλική ενέργεια' οι νέες κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ»

"Εξαιρετικά μη φιλική ενέργεια" και "λυπηρή είδηση", ιδίως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, χαρακτήρισε σήμερα το Κρεμλίνο τις νέες κυρώσεις που εισηγούνται οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η Μόσχα θα διατυπώσει την απάντησή της στο νομοσχέδιο που ενέκρινε η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από "προσεκτική ανάλυση" και κατόπιν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει τις επόμενες ενέργειες.

"Δεδομένου ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, δεν θα εκφράσουμε προς το παρόν γνώμη", είπε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας: "Ας περιμένουμε να γίνει νόμος", δηλαδή να εγκριθεί από τη Γερουσία και να το επικυρώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. "Σε κάθε περίπτωση, η στάση μας απέναντι σ` αυτό θα διατυπωθεί μετά από προσεκτική ανάλυση και την απόφαση θα λάβει αναμφίβολα ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος Πούτιν", επέμεινε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

"Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πούμε ότι η είδηση είναι πολύ λυπηρή, σε ό,τι αφορά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και την προοπτική ανάπτυξής τους και όχι λιγότερο απογοητευτική σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις", συνέχισε.

Αναφερόμενος στην πρόταση Ρώσων κοινοβουλευτικών για την επιβολή αντίστοιχων κυρώσεων σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ότι είναι κατανοητή, όμως και πάλι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος Πούτιν. "Ο Ρώσος πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και θα σας ενημερώσουμε εάν και πότε θα ληφθούν αυτές. Ολες οι άλλες δηλώσεις είναι κατανοητές. Μιλάμε για εξαιρετικά μη φιλικές εκδηλώσεις, γι` αυτό και η αντίδραση είναι προφανής".

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζοντάς το συνέπεια του γεγονότος ότι η ΕΕ ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ. "Κατά μία έννοια, η Ευρωπαϊκή Ένωση δρέπει τους καρπούς του να ακολουθεί την πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ τα τρία τελευταία χρόνια", είπε μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24. "Γύρισε μπούμερανγκ στο κατώφλι της Ευρώπης", πρόσθεσε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία (419 υπέρ έναντι 3 κατά) το νομοσχέδιο που επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Μόσχας.

Τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, στη ναυτιλία, τους τομείς των εξορύξεων και των πληροφοριών ενώ επιβάλλει επίσης περιορισμούς στις συναλλαγές με ρωσικές τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες.

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών