Συνεχίζεται η δίκη δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ

Συνεχίζεται η δίκη δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ 
ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου - ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 26/07/2017 18:25 
Και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι υπεύθυνοι για το πραξικόπημα, δήλωσε στην υπεράσπισή του ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Τζουμχουριέτ Αχμέτ Σικ, ο οποίος είχε φυλακιστεί για σχεδόν ένα χρόνο και κατά την περίοδο που το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ συνεργαζόταν με το Κίνημα Γκιουλέν. 

Στη σημεριnή τρίτη μέρα της δίκης ο Αχμέτ Σικ ανέφερε ότι προσπαθούν να κρύψουν το δικό τους ρόλο και τα δικά τους εγκλήματα φορτώνοντας όλο το βάρος των εγκλημάτων και των αμαρτιών εκείνης της εποχής στην πλάτη της κοινότητας Γκιουλέν. Πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος υπεύθυνος για την επικίνδυνη ενίσχυση της κοινότητας Γκιουλέν είναι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ που τους έδωσαν ό,τι ήθελαν. “Επομένως και ο Ερντογάν και το ΑΚΡ είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα της 15ης Ιουλίου”, ανέφερε. 

Ο Αχμέτ Σικ είπε ότι εμποδίστηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου αλλά δημιουργήθηκε εξουσία Χούντας. 

Ο δικαστής έκανε παρατήρηση στον Αχμέτ Σικ λέγοντάς του “να περιοριστείς στην υπεράσπιση, δεν θέλουμε άρθρο στην εφημερίδα εδώ”. Ο Τούρκος δημοσιογράφος του απάντησε “αν ακούσετε ολόκληρη την υπεράσπιση θα καταλάβετε” και συνέχισε την υπεράσπισή του. 

Η δίκη ξεκίνησε το μεσημέρι με την υπεράσπιση του αρθρογράφου της Τζουμχουριέτ Χακάν Καρά, ο οποίος είπε ότι απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. “Ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου δεν πήρε ούτε γρόσι από το κίνημα Γκιουλέν. Είναι 9 μήνες φυλακή ενώ ο γνωστός Γκιουλενιστής Χουσεϊν Γκιουλέρτσε είναι ελεύθερος. Κανένας από την εφημερίδα Τζουμχουριέτ δεν μπήκε σε αεροπλάνο της Πενσιλβανίας. Το Σεπτέμβριο του 2013 ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου είχε επισκεφθεί τον Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια. Η συνάντησή τους κράτησε δύο ώρες. Δεν γνωρίζουμε τί συζήτησαν. Μήπως διέπραξε έγκλημα επειδή συναντήθηκε με τον ηγέτη της οργάνωσης; Και ο τότε Πρωθυπουργός Ερντογάν είχε τηλεφωνήσει στον Γκιουλέν όταν αρρώστησε και του ευχήθηκε περαστικά. Και εκείνος διέπραξε έγκλημα μήπως; Αυτό είναι που προσπαθεί να πει ο εισαγγελέας;”, ανέφερε ο αρθρογράφος της Τζουμχουριέτ. 

Ο Χακάν Καρά είπε ότι ο στόχος είναι να σιγήσουν την Τζουμχουριέτ και να απειλήσουν όλους τους δημοσιογράφους. “Στο τηλέφωνό μου δεν έχω ByLock. Ούτε έχει κανένας δημοσιογράφος ή διοικητικό στέλεχος της Τζουμχουριέτ. Στην εφημερίδα μέχρι σήμερα δημοσιεύτηκαν κάπου δύο χιλιάδες άρθρα μου, δεν θα βρείτε κανένα να εξυμνεί την τρομοκρατία”, ανέφερε. Για την αναφορά στο κατηγορητήριο ότι ήρθε σε επαφή με δύο άτομα που χρησιμοποιούσαν ByLock, ο Τούρκος δημοσιογράφος είπε ότι μαζί τους είχε έρθει σε επαφή το 2013 ενώ με βάση το κατηγορητήριο η πρώτη εκδοχή του ByLock ήταν το 2014. 

Υπεράσπιση έκανε και το διοικητικό στέλεχος της εφημερίδας Τουρχάν Γκιουνάι, ο οποίος είπε ότι είναι στη φυλακή εδώ και 267 και του φαίνεται σαν αστείο. Τον είχαν καλέσει στην έκθεση βιβλίου και βρέθηκε ένοχος, όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ποτέ μέλος ιδρύματος αλλά στο φάκελο υπάρχει αναφορά ότι ήταν μέλος διοικητικού συμβουλίου ιδρύματος. 

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών