Επίτευξη συμφωνίας με σύρους αντάρτες για τον θύλακο της ανατολικής Γούτα

Οι ρωσικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με σύρους αντάρτες, στη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για την προστασία του θυλάκου της ανατολικής Γούτα στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Έχουν υπογραφεί συμφωνίες για την εφαρμογή μιας ζώνης 'αποκλιμάκωσης' στον θύλακο της ανατολικής Γούτα», κοντά στη Δαμασκό, στη Συρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. Οι συμφωνίες αυτές είναι αποτέλεσμα των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Κάιρο ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους και μετριοπαθείς αντάρτες, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα «σύνορα» της ζώνης που προβλέπεται να προστατευθεί «έχουν καθοριστεί, όπως και τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν» οι δυνάμεις στις οποίες θα ανατεθεί η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός, διευκρινίζεται. Έχει επιτευχθεί επίσης συμφωνία για «τις διαδρομές αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό και για την ελευθερία διακίνησης των κατοίκων». Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης των πιο σοβαρά τραυματιών αναμένεται να φθάσει στην περιοχή «τις επόμενες ημέρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Ιουλίου, οι πολυμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Αστάνα, στο Καζακστάν, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την προστασία πολλών ζωνών που θα επέτρεπε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Τότε είχε γίνει λόγος για ενδεχόμενη ανάπτυξη δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης σε τέσσερις περιοχές: στην επαρχία Ιντλίμπ, στην επαρχία Χομς, στον θύλακο της ανατολικής Γούτα και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Τα έγγραφα που εξετάστηκαν αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία «κέντρων συντονισμού και επιτήρησης» της κατάπαυσης του πυρός, σε μια «εντολή» ξένων δυνάμεων που θα διασφάλιζαν την προστασία των «ζωνών αποκλιμάκωσης» καθώς και στην ευχέρεια αυτών των στρατιωτών να προσφεύγουν στη βία.

Μια νέα συνάντηση στην Αστάνα, με αντάρτες, τούρκους και ιρανούς εκπροσώπους, προβλέπεται να διεξαχθεί «την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου», σύμφωνα με τη Μόσχα.

Περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011.

 

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία