Ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων και μετά το Brexit

Το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποδεχθεί ότι η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών θα συνεχίσει να ισχύει και μετά από την τυπική έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, για όσο διάστημα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος εφαρμογής των όρων του Brexit.  
 
Συγκλίνουσες πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και ότι ακόμα και ένθερμοι υποστηρικτές του Brexit έχουν πειστεί από τα επιχειρήματα των βρετανικών επιχειρήσεων υπέρ μίας μεταβατικής περιόδου με όσο το δυνατόν ηπιότερες αλλαγές στο καθεστώς της χώρας.  
 
Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε στην ουσία με δηλώσεις του στο Sky News ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ, ένας από τους τρεις βασικούς «Brexiteers» της κυβέρνησης Μέι.
 
Ο κ. Φοξ, που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι η όποια μεταβατική περίοδος θα έπρεπε να διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια, είπε σήμερα ότι «μία περίοδος εφαρμογής διάρκειας δύο ετών θα αποτελούσε κοινή λογική».  
 
Κυβερνητική πηγή έχει παράλληλα δηλώσει στην εφημερίδα Guardian ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει από δύο έως ενδεχομένως και τέσσερα χρόνια και θα προέβλεπε συνέχιση στην ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών.
 
Όπως προέκυψε, εξάλλου, από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν προειδοποιήσει τους ομολόγους τους από το Λονδίνο πως οι Βρετανοί κάτοικοι χωρών της ΕΕ θα έχαναν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ χωρών-μελών εάν δεν επιτρεπόταν στους Ευρωπαίους κατοίκους της Βρετανίας να πηγαινοέρχονται ανενόχλητοι μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης.  
 
Την υποστήριξη της Πρωθυπουργού σε μία μεταβατική περίοδο (σσ: την οποία οι  υποστηρικτές του Brexit προτιμούν να ονομάζουν «περίοδο εφαρμογής») επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από δεξίωση που παρέθεσε την Πέμπτη η Τερέζα Μέι σε προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Δειτε Επισης

Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη