Τετάρτη 23 Μαϊ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Δεύτερος μήνας επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit

  17/07/2017 13:21
Δεύτερος μήνας επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit

Δεύτερος μήνας επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit

  17/07/2017 13:21
Στις Βρυξέλλες για το δεύτερο μήνα των επίσημων διαπραγματεύσεων για το Brexit βρίσκεται ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας Ντέιβιντ Ντέιβις.   Λίγο πριν από τη νεότερη συνάντησή του με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ, ο κ. Ντέιβις είπε ότι πρέπει και οι δύο πλευρές «να κάνουν τη δουλειά τους» και έθεσε ως προτεραιότητά του την «άρση της αβεβαιότητας» για τους Ευρωπαίους κατοίκους της ΕΕ και για τους Βρετανούς κατοίκους στις υπόλοιπες χώρες-μέλη.  
 
«Κάναμε μία καλή αρχή τον περασμένο μήνα και αυτή την εβδομάδα θα μπούμε στην πραγματική ουσία», είπε ο Βρετανός Υπουργός Brexit από τις Βρυξέλλες.  
 
Οι κ.κ. Ντέιβις και Μπαρνιέ θα συναντώνται μία εβδομάδα κάθε μήνα και οι υπόλοιπες τρεις εβδομάδες θα αφιερώνονται στην τεχνική επεξεργασία των εκατέρωθεν προτάσεων και στην ενημέρωση των χωρών-μελών από την Κομισιόν.  
 
Τα θέματα που απασχολούν αυτή την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων άπτονται των όρων του διαζυγίου Βρετανίας-ΕΕ: τα δικαιώματα των πολιτών μετά από το Brexit, τα μελλοντικά σύνορα στην Ιρλανδία και το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει το Λονδίνο φεύγοντας από την ΕΕ.
 
Μόνο εφόσον η ΕΕ κρίνει ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος επί αυτών των θεμάτων θα αρχίσει η επόμενη φάση των συνομιλιών που θα αφορά τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. Η χρονική στιγμή έναρξης της δεύτερης φάσης προσδιορίζεται για τα μέσα του φθινοπώρου.  
 
Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρότεινε προ εβδομάδων τη χορήγηση του δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν ήδη στη χώρα μέσω της απόκτησης της ιδιότητας του «εγκατεστημένου κατοίκου». Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και οι υπόλοιποι θεσμοί της ΕΕ απέρριψαν την προσφορά ως «κατώτερη των προσδοκιών».          
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας