Μέρκελ – Τραμπ στο Αμβούργο - Αυτή τη φορά έδωσαν τα χέρια

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Αμβούργο, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός της.
 
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Βόρειας Κορέας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τη σύνοδο. 
 
Μπροστά στις κάμερες οι δύο ηγέτες έδωσαν τελικά τα χέρια, σε αντίθεση με την τελυταία φορά της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, όπου η Μέρκελ έμεινε να αναμένει μάταια τον Τραμπ για την καθιερωμένη χειραψία που επίμονα τους ζητούσαν οι δημοσιογράφοι.
 
 
Η σημερινή χειραψία των δύο ηγετών
 
 
Νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας είχε δηλώσει πως διακρίνει ποικίλες εναλλακτικές για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την πολιτική για το κλίμα κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις έντονες επικρίσεις άλλων ηγετών της ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, αφού αποφάσισε τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
 
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης είπε σε δημοσιογράφους ότι ως οικοδέσποινα της Συνόδου, που ξεκινά επίσημα αύριο Παρασκευή, εναπόκειται σε εκείνη να βρει συμβιβασμούς.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο Αμβούργο, όπου αύριο και το Σάββατο θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20, της ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.
 
Ο Τραμπ, ο οποίος κατέβηκε από το προεδρικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χέλμουτ Σμιτ μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους άλλους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών αφού αποφάσισε τον περασμένο μήνα να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο περιθώριο της συνόδου, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εμπορική πολιτική του είναι άλλο ένα θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου.
 
 
 
Από την άλλη, οι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάλεσαν με κοινή τους ανακοίνωση σήμερα τους ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) να συμφωνήσουν σε ενέργειες για την αναζωογόνηση του εμπορίου και την στήριξη των εργαζομένων.
 
Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές υποδέχονται τον Αμερικανό πρόεδρο και τους άλλους ηγέτες με το σύνθημα "Καλώς ήλθατε στην κόλαση". Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν επισήμως αύριο και το κοινό ανακοινωθέν των ηγετών σχετικά με τα θέματα στα οποία θα καταφέρουν να συμφωνήσουν θα δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου.
 
Συνάντηση Μουν –Σι
 
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο επιθυμεί να καταβάλλει μαζί με τη Νότια Κορέα προσπάθειες προκειμένου οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών να επανέλθουν σε πορεία υγιούς ανάπτυξης. Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν ενόψει της συνόδου της G20.
 
Εξάλλου, όπως τόνισε ο Σι, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτα τις σχέσεις τους μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών πριν από 25 χρόνια, μια εξέλιξη που ωφέλησε τους λαούς τους σε σημαντικό βαθμό και συνέβαλε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιφερειακό επίπεδο.
 
Σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο ηγέτης της Κίνας τόνισε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να αποκατασταθούν οι επαφές και ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα.
 
Η Κίνα δεσμεύεται στις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας και της επίλυσης του προβλήματος μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων, τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.
 
Απαντώντας, ο Μουν σημείωσε ότι η χώρα του συμφωνεί αυτό το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί μέσω του διαλόγου και προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί στενά με την Κίνα με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο.
 
 

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία