Με τουρκική υπεροψία απαντά η Άγκυρα στην ευρωπαϊκή ψυχρολουσία

Για μας η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκυρη, δεν ισχύει. Αυτή ήταν η δήλωση-αντίδραση από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε σχέση με την έγκριση της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία προτείνεται το πάγωμα των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει καμιά σημασία για την Τουρκία αυτή η έκθεση και πως η ΕΕ είναι μπερδεμένη, σημειώνοντας παράλληλα πως έχει πάντοτε επιλογή και έχει και άλλο δρόμο να ακολουθήσει. “Δεν είμαστε χωρίς εναλλακτική”, είπε χαρακτηριστικά.
 
Μη αντικειμενική και αναξιόπιστη χαρακτήρισε από την πλευρά του την έγκριση της έκθεσης, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είπε πως αυτή έχει πολιτικό χαρακτήρα και ότι όταν φτάσει στην τουρκική πλευρά θα την επιστρέψουν χωρίς να την αξιολογήσουν καν.
 
Και ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούογλου με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η έκθεση είναι μονόπλευρη και προφανώς ετοιμάστηκε εξυπηρετώντας συγκεκριμένους κύκλους, ενώ σημείωσε πως δεν θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις. Είπε ακόμη ότι η αυτή η απόφαση βασίζεται σε συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει για την τουρκική πλευρά.
 
Νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.
 
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.
 
Η απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές η συνταγματική μεταρρύθμιση».
 
Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Ερντογάν θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Πάνω από 280 υιοθεσίες στην Κύπρο μέσα σε πέντε χρόνια-Τριψήφιος ο αριθμός των αιτήσεων από το 2021
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Καταγγελίες επιβατών για προβληματικά check-in, καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στα αεροδρόμια
Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;
Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Το BBC εντόπισε στο Ιράκ τον πλέον καταζητούμενο δουλέμπορο-Η δράση του «Σκορπιού»
Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
ΓΓ ΟΗΕ: Μια χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είναι τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή
Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις