Θα χρηματοδοτεί το 95% η ΕΕ για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

To Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα κανονισμό για την παροχή ενισχυμένης χρηματοδοτικής στήριξης από την ΕΕ προς τις περιφέρειες που επλήγησαν από σεισμούς, πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, για να βοηθηθούν οι πληγείσες περιφέρειες στο έργο της ανασυγκρότησης, η ΕΕ θα πληρώνει στο μέλλον το 95% του σχετικού κόστους. Η κίνηση αυτή σχεδόν διπλασιάζει τη χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ για ορισμένες περιφέρειες από το  επίπεδο που βρίσκεται σήμερα (περί το 50%).

"Η σημερινή απόφαση είναι μια πολύ συγκεκριμένη έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ, η οποία μεταφράζει τις κοινές αξίες σε μια συγκεκριμένη πράξη και καθώς καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από φυσικές καταστροφές, η απόφαση είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών μελών", δήλωσε ο κοινοβουλευτικός γραμματέας της Μάλτας για τους πόρους της ΕΕ και προεδρεύων του Συμβουλίου, Δρ Ααρών Φερούτζια.
Με βάση την απόφαση, μέχρι το 2020 θα διατεθεί ένα συνολικό ποσό έως και 9,8δισ. Ευρώ για την υποστήριξη των περιοχών που πλήττονται από καταστροφές.

Αυτό αντιπροσωπεύει περί το 5% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) από το οποίο χρηματοδοτείται η συγκεκριμένη βοήθεια.

Βεβαίως το συνολικό κονδύλιο του ΕΤΠΑ ύψους 196,4 δισ. Ευρώ παραμένει αμετάβλητο, ενώ η ΕΕ θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το ταμείο αλληλεγγύης, από το οποίο μπορούν να κινητοποιηθούν ετησίως 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το πλήρες κείμενο του νέου κανονισμού που εγκρίθηκε αναφέρει ότι "Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ορίζει τους κοινούς και γενικούς κανόνες που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και ταμεία επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Προκειμένου να παρέχει πρόσθετη βοήθεια στα κράτη μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, πρέπει να είναι δυνατόν να εισαχθεί ξεχωριστός άξονας προτεραιότητας στο πλαίσιο επιχειρησιακού προγράμματος με συγχρηματοδότηση ποσοστού έως 95% για την κάλυψη των επενδυτικών προτεραιοτήτων του ΕΤΠΑ, όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ Αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου)".

"Οι δράσεις που θα συγχρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ξεχωριστού άξονα προτεραιότητας για τις φυσικές καταστροφές
Θα πρέπει να είναι αυτές που αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση ως απάντηση σε μεγάλες ή περιφερειακές φυσικές καταστροφές όπως ορίζεται στον κανονισμό (ΕΚ αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου)", αναφέρει επιπλέον το κείμενο.

Ο Κανονισμός συγκεκριμένα σημειώνει στο επίσημο κείμενο ότι "Για τις ενέργειες που υπάγονται στον ξεχωριστό άξονα προτεραιότητας για τις φυσικές καταστροφές, είναι απαραίτητο να εισαχθεί παρέκκλιση από τους γενικούς κανόνες σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών που σχετίζονται με τις δαπάνες  λόγω τροποποίησης προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα συγχρηματοδότησης των μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη μέλη αμέσως μετά από μια καταστροφή, αλλά πριν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα".

"Προκειμένου να επιτραπεί η επιλεξιμότητα των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και καταβλήθηκαν από την ημερομηνία κατά την οποία η φυσική καταστροφή συνέβη, έστω και πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, η αντίστοιχη διάταξη σχετικά με την ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας των δαπανών της θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ".

"Ως εκ τούτου, ο κανονισμός (ΕΕ αριθ. 1303/2013) πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως", αναφέρει το κείμενο που εγκρίθηκε και προβλέπει ότι ένας ξεχωριστός άξονας προτεραιότητας με ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι 95% μπορεί να καθοριστεί εντός του πλαισίου και ότι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις
συνθήκες:

Α) ενέργειες επιλέγονται από τις διαχειριστικές αρχές ως απάντηση σε μεγάλες ή περιφερειακές φυσικές καταστροφές όπως ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφοι 2 και 3 του κανονισμού (ΕΚ) Αριθ. 2012/2002.

Β) ενέργειες αποσκοπούν στην ανασυγκρότηση ως απάντηση στη φυσική καταστροφή, και

Γ)  ενέργειες υποστηρίζονται βάσει επενδυτικής προτεραιότητας του ΕΤΠΑ.

"Το ποσό που διατίθεται για τις πράξεις που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο δεν υπερβαίνει το 5% της συνολικής κατανομής του ΕΤΠΑ σε ένα κράτος μέλος για την περίοδο 2014-2020".

"Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 65 παράγραφος 9, οι δαπάνες για ενέργειες που υπάγονται στην εν λόγω προτεραιότητα
άξονα είναι επιλέξιμες από την ημερομηνία κατά την οποία σημειώθηκε η φυσική καταστροφή".

ΠΗΓH:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»