Φωτιά στο Λονδίνο: Σήμανε συναγερμό όταν ανατινάχθηκε το ψυγείο του, αλλά...

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στον πύργο Γκρένφελ του Λονδίνου είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες με το πρόσωπο του ανθρώπου, στο διαμέρισμα του οποίου ξέσπασε η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια τη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από ενοίκους διπλανών διαμερισμάτων, η φωτιά ξέσπασε στο σπίτι του Μπεχαϊλού Κεμπέντε, ενός ταξιτζή από την Αιθιοπία, στον 4ο όροφο του 24όροφου κτιρίου. Ο μετανάστης από την αφρικανική χώρα χτύπησε τα ξημερώματα την πόρτα της γειτόνισσάς τους, στο διαμέρισμα 14 (ο ίδιος βρισκόταν στο 16) και της είπε ότι έχει αρπάξει φωτιά το ψυγείο του.

«Ήταν ακριβώς 12:50 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η φωτιά ήταν στην κουζίνα του και ήταν μικρή. Μπορούσα να τη διακρίνω, διότι η εξώπορτα ήταν ανοιχτή», δήλωσε η 41χρονη Μάριαν Άνταμ, η οποία φέρεται στις 12:54 να κάλεσε την Πυροσβεστική.

Το συγκλονιστικό είναι ότι τα πρώτα συνεργεία της Πυροσβεστικής έφτασαν μόλις έξι λεπτά μετά την κλήση που δέχθηκαν. Παρόλα αυτά, σε 15 λεπτά η φωτιά είχε εξαπλωθεί και σε 30 λεπτά, είχε τυλίξει ολόκληρο το κτίριο, εγκλωβίζοντας δεκάδες ανθρώπους που είτε κοιμόντουσαν, είτε δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ενισχύεται το σενάριο που θέλει ως βασικό αίτιο της ανυπολόγιστης αυτής τραγωδίας, να είναι το υλικό που τοποθετήθηκε σε πρόσφατη ανακαίνιση της πολυκατοικίας, καθώς η αρχική εστία της φωτιάς ήταν πολύ μικρή και δεν δικαιολογείται η ταχύτητα με την οποία επεκτάθηκε σε όλο το κτίριο.

Όπως μεταδίδει το BBC, εμπεριείχε ένα στρώμα πλαστικού, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά. Η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι πρόκειται για την ίδια επίστρωση που φέρεται να είχε προκαλέσει μια «παρόμοια» πυρκαγιά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2014, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάποια θύματα της πυρκαγιάς ίσως να μην αναγνωριστούν ποτέ, λέει η αστυνομία στο Λονδίνο


Όπως αποκάλυψε ένας στενός φίλος του 44χρονου Αιθίοπα, ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει και να διασωθεί, ωστόσο βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. «Ο Μπεχαϊλού χτύπησε τον συναγερμό και έσωσε δεκάδες ανθρώπους. Αυτό άκουσα. Είναι καλά στην υγεία του, αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσει, διότι είναι σε κατάσταση σοκ. Αυτή τη στιγμή φιλοξενείται από φίλους», δήλωσε ο Εσέτε Μερίντ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πάνω από 400 άνθρωποι βρίσκονταν στον πύργο Γκρένφελ τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών είναι 17, ενώ άλλοι 78 έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δώσει εντολή να αναλυθούν όλες οι πιθανές αιτίες για την τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες όπου αναλογούν.

 
 
 

 

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»