Το MIGS ζητεί τροποποίηση νομοθεσίας που επιτρέπει σε συνεργάτες της αστυνομίας να αγοράζουν γυναίκες

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), σε ανακοίνωσή του ζητεί την άμεση τροποποίηση νομοθεσιών και κανονισμών που επιτρέπουν σε συνεργάτες της αστυνομίας να αγοράζουν γυναίκες προκειμένου να ξηλώσουν κυκλώματα σωματεμπορίας.

Η πρακτική αυτή, σημειώνει, «εκτός από ηθικά απαράδεκτη, είναι επαγγελματικά χυδαία και πολιτικά λανθασμένη, απαξιώνοντας όλες τις θετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το κράτος για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων».

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι το άρθρο 17 της Νομοθεσίας που αφορά την Πρόληψη, την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και την Προστασία των Θυμάτων, ποινικοποιεί την αγορά υπηρεσιών από θύματα εμπορίας με την προϋπόθεση ότι αυτός που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες έχει την εύλογη υποψία ότι οι υπηρεσίες προέρχονται από θύματα εμπορίας.

Από το 2014 που ισχύει η νομοθεσία, το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ με αποτέλεσμα να μην καταδικαστεί ούτε και ένας πελάτης, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι ταυτόχρονα, το ίδιο το κράτος παρανομεί αφού ο συνεργάτης της αστυνομίας έχει όλες τις υποψίες ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσει υπηρεσία από πιθανό θύμα εμπορίας, αλλά προχωρεί έτσι κι αλλιώς στη  σεξουαλική πράξη.

Την ίδια στιγμή, το άρθρο βρίσκεται υπό εξέταση από την κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών,  μετά από εισήγηση της βουλευτού Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Οπως αναφέρεται, η  κ. Ερωτοκρίτου, εισηγήθηκε τροποποίηση  του άρθρου ώστε να διευκολύνει το έργο των αρχών για ποινικοποίηση του πελάτη, αφού η «εύλογη υποψία» όπως ορίζεται από το νόμο, δεν μπορεί να αποδειχθεί.  

Το Ινστιτούτο αναφέρει ότι επειδή είναι ξεκάθαρο ότι η εμπορία προσώπων είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι εσωτερικών υποθέσεων ή μεταναστευτικό θέμα, θεωρεί ότι ο συντονισμός των δράσεων για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων πρέπει άμεσα να μεταφερθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα