Άνω-κάτω έκανε τη Σύνοδο των G7 στην Ιταλία o Ντόναλντ Τραμπ

Άνω-κάτω φαίνεται πως έχει κάνει τη Σύνοδο των G7 ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στις συζητήσεις φαίνεται πως καταγράφονται διαφωνίες σχεδόν σε όλα τα ζητήματα, πλην της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να μπλοκάρει την ιταλική ατζέντα για αναφορά στις θετική συνεισφορά των προσφύγων, να εξαπολύει επίθεση στη... γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και στα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας και να προτάσσει τα οικονομικά μεγέθη απέναντι στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. 

Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σάββατο, ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι μάλλον χαμηλές. 

Επίθεση στη Γερμανία για τα αυτοκίνητα 

«The Germans are bad, very bad» (σσ. οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί), φέρεται να είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα. Την αποκάλυψη που κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δεν έχει διαψεύσει κανείς μέχρι τώρα. Αντιθέτως επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν ο οποίος πάντως σπεύδει να υποβαθμίσει την σημασία της δήλωσης του αμερικανού προέδρου.

«Κοιτάξτε τα εκατομμύρια των αυτοκινήτων τα οποία πουλάνε στις ΗΠΑ. Είναι τρομερό. Αυτό θα το σταματήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τραμπ, έχοντας απέναντί του ως συνομιλητές τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, αυτό της Suddeutsche Zeitung, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε την κατάπληξή της για το πόσο λίγο κατανοούν οι Αμερικανοί την εμπορική πολιτική. Προφανώς οι φιλοξενούμενοι αγνοούν ότι οι εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνάπτονται από κοινού, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, η οποία αναφέρει επίσης ότι ο Γκάρι Κον, ο οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλτν Τραμπ, φέρεται να είπε σε συζήτηση ότι ισχύουν διαφορετικοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας και μεταξύ ΗΠΑ και Βελγίου.

Πυροσβέστης ο Γιούνκερ, υδραυλικός ο Τουσκ

Αρκετές ώρες μετά το δημοσίευμα του Der Spiegel, κι ενώ είχε ήδη αρχίσει η σύνοδος κορυφής των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά.

«Δεν είπε πως οι Γερμανοί συμπεριφέρονται κακά», δήλωσε ο Γιούνκερ και χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα υπερβολικά, λέγοντας ότι «δεν είναι αλήθεια» πως ο Τραμπ υπήρξε επιθετικός έναντι της Γερμανίας κατά τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «πρόβλημα μετάφρασης». «Δεν θέλω να σχολιάσω, αλλά οφείλω να σχολιάσω», δήλωσε ο Γιούνκερ, πιεζόμενος από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 7. «Δεν είναι αλήθεια ότι ο πρόεδρος (Τραμπ) είχε μια επιθετική προσέγγιση. Είναι πρόβλημα μετάφρασης. Δεν δήλωσε ότι οι Γερμανοί συμπεριφέρονται άσχημα, δήλωσε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Δεν ήταν επιθετικό», ειπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που συμμετείχε επίσης στη συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή την κουλτούρα των διαρροών» στον Τύπο.

«Πιστεύω ότι σήμερα η διπλωματία έχει ανάγκη επαγγελματίες υδραυλικούς παρά αδιάκριτους διπλωμάτες», δήλωσε ο Τουσκ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Εμμένουν στις θέσεις τους

Από γερμανικής πλευράς την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο: “Η θέση της Γερμανίας για το ζήτημα των εμπορικών ισοζυγίων είναι γνωστή. Το πλεόνασμα δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι το αποτέλεσμα προσφοράς και ζήτησης”, ειπε με νόημα ο Γκέοργκ Στράιτερ.

Τις δηλώσεις Τραμπ επιβεβαίωσε και ο Γκάρι Κον σύμβουλος για ζητήματα οικονομίας του αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος ειπε ότι “οι γερμανοί είναι πολύ κακοί στο εμπόριο”, χωρίς όμως να έχει πρόβλημα με την Γερμανία ως χώρα. “Είπε ότι ο πατέρας του είναι από την Γερμανία. Είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τη Γερμανία, αλλά ότι έχει πρόβλημα με το γερμανικό εμπόριο”, πρόσθεσε ο Γκάρι Κον.

Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δείξει τις προθέσεις του για τον τρόπου που θα αντιμετωπίσει το διεθνές εμπόριο ήδη από την προεκλογική εκστρατεία, εκφράζοντας ανοικτά την υποστήριξή του στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Μάλιστα σε μια συνέντευξή του τον περασμένο Ιανουάριο στην Bild είχε απειλήσει με επιβολή φόρου 35% στα εισαγόμενα οχήματα. “Αν πάτε στην 5η λεωφόρο όλοι έχουν παρκαρισμένη από μια Μερέντες μπροστά στα σπίτια τους” είχε πει ο κ. Τραμπ.

Και τον περασμένο Ιανουάριο, το διεθνές εμπόριο ήταν αυτό που κυριάρχησε στην πρώτη συνάντησή του με την γερμανίδα καγκελάριο. Τότε η Αγκελα Μέρκελ είχε πει στον Τραμπ ότι οι εμπορικές σχέσεις επιβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλεονάσματα και ανισότητες

Οπως τονίζει στο Bloomberg o αρθρογράφος Chris Bryant τα πράγματα με το ποιος πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα στον άλλο δεν είναι τόσο απλά. Πέρυσι, οι γερμανικές βιομηχανίες πούλησαν 1,3 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ, ενώ οι αμερικανικές εταιρίες πούλησαν μισό εκατομμύριο οχήματα στη Γερμανία, η οποία είναι όμως συγκριτικά μικρότερη αγορά. Ομως οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν αυτοκίνητα επί αμερικανικούς εδάφους και πωλούν το 40% αυτών των οχημάτων στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα πολλά από τα αμερικανικά αυτοκίνητα που πωλούνται στη Γερμανία κατασκευάστηκαν εκεί.

Η επιλογή του αμερικανού προέδρου να αναφερθεί τώρα στο ζήτημα των γερμανικών αυτοκινήτων προβληματίζει, καθώς η αγορά γερμανικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά παρουσίασε “βουτιά” της τάξης του 10% μετά τα σκάνδαλα της Volkswagen και της BMW. 

Διαφωνίες για την Συμφωνία του Παρισιού 

Η σύνοδος, πάντως, έγινε υπό τη σκιά των ανησυχιών ότι ο κ. Τραμπ θα βγάλει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με τον κύριο οικονομικό σύμβουλο του κ. Τραμπ, Μπάρι Κον, να δηλώνει νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε οικονομικά συμφέροντα, σε βάρος ρυθμίσεων για την προστασία της φύσης.

Σε δηλώσεις του, ο ιταλός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην υποστηρίζουν την συμφωνία του Παρισιού, ενώ τόνισε πως σε άλλα ζητήματα, όπως το θέμα της τρομοκρατίας ή της κατάστασης στη Συρία, υπάρχει συμφωνία. 

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα που αφορά τη αμερικανική θέση σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού. Σε όλα τα άλλα υπάρχει συμφωνία. Είμαστε σίγουρα ότι μετά από μια εσωτερική διεργασία, οι ΗΠΑ θα δεσμευτούν και σε αυτή» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Kαμία συμφωνία στο προσφυγικό 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους υπόλοιπους ηγέτες είναι τόσο βαθιά, που υπάρχει η πιθανότητα να μην εκδοθεί ένα πλήρες communique των ηγετών αλλά απλώς μια κοινή δήλωση. Κάτι τέτοιο, έρχεται φυσικά σε αντίθεση με τις ελπίδες για μια πρόοδο στο θέμα της μετανάστευσης.

Όπως υποστηρίζει ο Guardian, ο Τραμπ επιθυμεί μια πολύ μικρή αναφορά στο θέμα της μετανάστευσης σε αντίθεση με την ιταλική πλευρά που είχε ετοιμάσει ένα πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο γινόταν αναφορά στα δικαιώματα των προσφύγων και την θετική τους συνεισφορά.

Η Ιταλία επέλεξε τη Σικελία για τη συνάντηση των G7 προκειμένου να υπογραμμίσει την ανησυχία για το προσφυγικό και ελπίζοντας ότι θα οι ηγέτες θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα για το θέμα αυτό. 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, The Toc 

Δειτε Επισης

Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών
Η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει Άραβες και Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για συνομιλίες για τη Γάζα