Τράβηξε το αυτί στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους ο Τραμπ

Σολομώντεια λύση στο θέμα της συμμετοχής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους φαίνεται πως βρήκαν τα 28 μέλη της συμμαχίας, χθες κατά τη Σύνοδό τους, με τον μεν Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπορεί αν πει πια δημόσια ότι δέσμευσε του εταίρους στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, τους δε Ευρωπαίους να μεταφράζουν τη δέσμευση σε συμβολική πολιτική ευλογία και διοικητικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ.
 
Στο τραπέζι των ηγετών το μόνο θέμα που έπεσε ήταν η συμμετοχή στις επιχειρήσεις χωρίς στρατεύματα στο έδαφος, αλλά μόνο με εναέρια επιτήρηση με αεροπλάνα τύπου AWAKS και η ίδρυση μίας καινούργιας μονάδας που θα συντονίζει και θα σχεδιάζει επιχειρήσεις από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως και ενός "Κόμβου για το Νότο", υπό το αρχηγείο της Νάπολης, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ.
 
Σε ότι αφορά την οικονομική συμμετοχή των κρατών μελών, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως οι 28 δεσμεύθηκαν σταδιακά να ανεβάσουν τις αμυντικές δαπάνες στο όριο του 2% του ΑΕΠ  και το οποίο σήμερα τηρούν μόνο η Ελλάδα, η Πολωνία, η Εσθονία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Το 20% αυτών των δαπανών πρέπει να πηγαίνει σε μεγάλου μεγέθους υποδομές.
 
Ο κ. Τραμπ, εξέπληξε του ομολόγους του κατηγορώντας τους για το θέμα των δαπανών και κατά την τελετή παράδοσης του νέου κτιρίου της συμμαχίας μπροστά στα μάτια του Βασιλιά Φιλίπππου του Βελγίου. Επιπλέον σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ.Τραμπ ζήτησε από τους υπόλοιπους 27 περισσότερες κινήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη φράση: “στους λίγους μήνες που είμαι Πρόεδρος έχω κάνει περισσότερα απ’ ότι η προηγούμενη ηγεσία έκανε σε οκτώ χρόνια”.
 
Διπλωματικές πηγές έλεγαν στον Τύπο στις Βρυξέλλες πως το ΝΑΤΟ εκτιμά πως “ο ISIS είναι αποδυναμωμένος στρατηγικά στη βάση του, στη Ράκα και τη Μοσούλη της Συρίας και υπάρχουν αυξημένες ελπίδες ότι η Μοσούλη θα παραδοθεί το επόμενο διάστημα δημιουργώντας περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, για αυτό και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα”.
 
Με την απερίφραστη καταδίκη της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ και με έκφραση συμπαράστασης της Ελλάδας στο βρετανικό λαό, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ξεκίνησε την ομιλία του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας.  
 
Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους ομολόγους του, σημείωσε ότι "σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρω-ατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει - σε ισότιμη βάση - τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".  
 
"Η Ελλάδα", είπε ο Πρωθυπουργός, "από τα παλαιότερα κράτη-μέλη του Οργανισμού, πάροχος ασφαλείας και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά, εργάζεται και θα εργαστεί σταθερά προς αυτήν την κατεύθυνση".  
 
Ο Αλέξης Τσίπρα σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών και δήλωσε ότι  θα συνεχίσει, παρά το πλαίσιο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, να πληροί το στόχο που ετέθη στην Ουαλία για 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.
 
Ως προς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "θα πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τη διττή προσέγγιση: της συλλογικής άμυνας και αποτροπής, αλλά και του απαραίτητου διαλόγου, προκειμένου να αποφεύγονται παρανοήσεις, εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση".

Δειτε Επισης

Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Πάνω από 1 δις οι ζημιές από τις πλημμύρες στο Ντουμπάι-Σχεδόν 9 στους 10 κατοίκους δεν έχουν ασφάλιση
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη