Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η φωτογραφία του δράστη στο Μάντσεστερ

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της σφαγής στο Μάντσεστερ. Όπως επιβεβαίωσε η βρετανική αστυνομία, ένας 22χρονος βρετανός υπήκοος, λιβυκής καταγωγής με το όνομα Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι ήταν τελικά αυτός που πραγματοποίησε την επίθεση αυτοκτονίας το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ Αρένα σκοτώνοντας 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.
 
Ο Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, την φωτογραφία του οποίου δημοσιεύουν σήμερα Guardian και The Sun, καταγόταν από τη Λιβύη όπου γεννήθηκαν οι γονείς του πριν μετακινηθούν αρχικά στο Λονδίνο και εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία στο Φάλοουφιλντ του νοτίου Μάντσεστερ, τη συνοικία όπου η αστυνομία προέβη το πρωί της Τρίτης στη σύλληψη ενός 23χρονου που συνδέεται με το τρομοκρατικό χτύπημα.
 
Ο φανατικός οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αμπέντι, είχε δύο αδερφούς και μία 18χρονη αδερφή που με μηνύματά της στο Facebook υποστήριζε με θέρμη την ένδυση με χιτζάμπ.

 
Οι γείτονές του έχουν αναφέρει πως τις τελευταίες εβδομάδες συμπεριφερόταν παράξενα, ψέλνοντας δυνατά μουσουλμανικές προσευχές στο δρόμο. Η υπηρεσία ασφαλείας MI5 ξεσκονίζει το παρελθόν του δράστη, με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσα στην τελευταία διετία.
 
Η έρευνα επικεντρώνεται στο κατά πόσο πρόκειται για «μοναχικό λύκο» ή για μέλος ενός ευρύτερου τρομοκρατικού πυρήνα. Εξετάζονται οι επικοινωνίες του τόσο εντός όσο και ενδεχομένως εκτός Βρετανίας για να διαπιστωθούν οι διασυνδέσεις του, όπως αυτή με τον συλληφθέντα 23χρονο.

 
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ισλαμιστές συνήθως δε «θυσιάζουν» τζιχαντιστές με την τεχνογνωσία κατασκευής βομβών, οπότε θεωρείται πιθανό να είχε κάποιον συνεργό ως προς αυτό το σκέλος της επίθεσης. Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός δεν ήταν ιδιαίτερα περίπλοκος.
 
Κόκκινος συναγερμός σε όλη τη χώρα-Οι αρχές περιμένουν και 2ο χτύπημα
 
Στην ύψιστη βαθμίδα του «κρίσιμου» ανέβηκε το επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία μετά από νεότερη βραδινή σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra υπό την Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ τη Δευτέρα.  
 
Το «κρίσιμο» επίπεδο του συναγερμού ασφαλείας σημαίνει θεωρητικά ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα θεωρείται από τις υπηρεσίες ασφαλείας όχι μόνο πιθανό, αλλά ίσως και επικείμενο.  
 
Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι είναι πιθανό να υπάρχει μία «ευρύτερη ομάδα ατόμων» που έχουν την ευθύνη για την επίθεση στο Manchester Arena με τους 22 νεκρούς.   Η αναβάθμιση του συναγερμού ασφαλείας είναι πολύ πιθανό να συνοδευθεί από την ανάπτυξη στρατιωτών στους δρόμους βρετανικών πόλεων στο πλευρό αστυνομικών.  
 
«Οι τρομοκράτες δε θα νικήσουν ποτέ και εμείς θα είμαστε αυτοί που θα επικρατήσουμε», ανέφερε η κ. Μέι.
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια-Ποια είναι τα αιτήματα τους
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Η απίστευτη ιστορία μιας 98χρονης-Περπάτησε για 9 χιλιόμετρα σε εμπόλεμη περιοχή για να ξεφύγει
Κατατέθηκε στο Κογκρέσο Νομοσχέδιο για τερματισμό του κυπριακού εμπάργκο όπλων
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία
Το ξέκοψε στον Μπλίνκεν ο Νετανιάχου-«Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία για τερματισμό του πολέμου»
Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών