Τετάρτη 23 Μαϊ, 2018 | Επικοινωνία
trans gif

Στο αρχείο η έρευνα κατά Ασάνζ για βιασμό

  19/05/2017 17:54
Στο αρχείο η έρευνα κατά Ασάνζ για βιασμό

Στο αρχείο η έρευνα κατά Ασάνζ για βιασμό

  19/05/2017 17:54
Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως βάζει στο αρχείο την έρευνα για βιασμό σε βάρος του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, κλείνοντας μια δικαστική υπόθεση που διαρκεί από το 2010.
 
Ωστόσο, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί αν εγκαταλείψει την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
 
«Η εισαγγελέας Μαριάνε Νάι αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό», αναφέρει η εισαγγελία της Σουηδίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Η εισαγγελία διευκρινίζει πως θα αιτιολογήσει την απόφαση σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στην Στοκχόλμη.
 
Ο επίλογος αυτός είναι μια νίκη για τον 45χρονο Αυστραλό, ο οποίος ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες που είχε διατυπώσει σε βάρος του τον Αύγουστο του 2010 μια 30χρονη Σουηδή.
 
Στην ανακοίνωσή της βρετανικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι «το δικαστήριο του Ουεστμίνστερ εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ αφού αυτός δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο στις 29 Ιουνίου 2012», ενώ ήταν ελεύθερος με εγγύηση, ανέφερε σε δήλωσή της η αστυνομία του Λονδίνου. «Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα εφόσον εγκαταλείψει την πρεσβεία».
 
Ο κ. Ασάνζ έχει καταφύγει από το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ελπίζοντας να διαφύγει από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει σε βάρος του η Σουηδία. Καταγγέλλει έναν ελιγμό με στόχο να εκδοθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με δίωξη για τη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.
 
Τον Νοέμβριο, έπειτα από πολλές διαδικαστικές περιπλοκές, είχε καταθέσει στο Λονδίνο σε έναν εισαγγελέα από τον Ισημερινό παρουσία Σουηδών δικαστικών. Και είχε επαναλάβει πως είναι εντελώς αθώος, καθώς οι σεξουαλικές σχέσεις με την μηνύτρια ήταν κατ` αυτόν συναινετικές.
 
Ο Ασάνζ χαρακτήρισε «σημαντική νίκη την εγκατάλειψη της έρευνας σε βάρος του, την οποία ο ίδιος απέρριψε από την πρώτη στιγμή. Μιλώντας από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου ζει από τον Ιούνιο του 2012, ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks είπε ότι δεν μπορεί «να συγχωρήσει ή να ξεχάσει» την «τρομερή αδικία» σε βάρος του επί επτά χρόνια.  
 
Όπως πρόσθεσε, τα παιδιά του μεγάλωσαν χωρίς εκείνον όσο προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη, ενώ επέκρινε την ΕΕ λέγοντας ότι η χωρίς κατηγορία κράτηση και έκδοση έχει γίνει στοιχείο της Ένωσης. 
  
 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας