Γαλλία: Μακρόν ή Λεπέν - Η ώρα της τελικής αναμέτρησης

  • 19.24 - Μποϊκοτάζ στη Λεπέν από γαλλικά ΜΜΕ

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία κατήγγειλαν σήμερα ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ». Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis ή της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον ιστότοπο Mediapart, στην εκπομπή Quotidien και στον δημοσιογράφο του περιοδικού Marianne, που συνέγραψε το βιβλίο- έρευνα για τη Μαρίν Λεπέν, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος στη βραδιά των εκλογών στο Ενίν Μπομόν (Πα ντε Καλαί).

«Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας, η ομάδα σύνταξης της Libération, που δεν γνωρίζει έως αυτή την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές εάν θα αντιμετωπίσει το ίδιο μέτρο, αποφάσισε να μην πάει στη βραδιά που οργανώνει το ακροδεξιό κόμμα. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, που αντίκεινται στην ελευθερία της ενημέρωσης πρέπει να σταματήσουν, όπως ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων στις εκδηλώσεις» επισήμανε από την πλευρά του σε ένα άρθρο ο Ζοάν Ιφναζέλ, αναπληρωτής διευθυντής της Libération. «Ως ένδειξη αλληλεγγύης, μποϊκοτάρουμε επίσης την εκλογική βραδιά του FN» γνωστοποίησε το περιοδικό Les Inrocks στο Twitter.

 

  • 18.34 - Εισαγγελική έρευνα για διαρροή εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου Μακρόν

Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής έρευνα έπειτα από τη διαρροή στο διαδίκτυο χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων του επιτελείου του Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα Κυριακή πηγή που πρόσκειται στην έρευνα. Η έρευνα διενεργείται για «δόλια πρόσβαση σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων» και «προσβολή της μυστικότητας της αλληλογραφίας», σύμφωνα με την πηγή αυτή.

 

  • 18.20 - Περίπου στο 25% υπολογίζεται η αποχή

Μεταξύ 25-27% εκτιμάται το τελικό ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Συγκεκριμένα, η IFOP FIDUCIAL εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 25%. Η IPSOS SOPRA εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα ανέλθει σε 26%. Και η ELABE εκτιμά το ποσοστό αποχής στο 26%. Η HARRIS INTERACTIVE εκτιμά ότι το ποσοστό αποχής θα φθάσει στο 27%.

 

 

  • 18.06 - Στο προεκλογικό του προπύργιο έφτασε ο Μακρόν

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο Εμμανουέλ Μακρόν έφτασε πριν από λίγο στα γραφεία του κεντρικού προεκλογικού του κέντρου, που βρίσκεται σε ξενοδοχείο στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στο χώρο επίσης έφτασε και ένας από τους υποστηρικτές του, ο Φρανσουά Μπαϊρού.

 

 

  • 17.57 - Στο 65,3% η συμμετοχή μέχρι τις 17.00 το απόγευμα

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία με αντιπάλους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ανερχόταν σε 65,30% στις 17.00 τοπική ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το ποσοστό συμμετοχής καταγράφει μεγάλη πτώση τόσο σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου (69,42%) όσο και σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 (71,96%). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στις 17.00 τοπική ώρα από το 1969, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το 2002, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με αντιπάλους τον Ζακ Σιράκ και τον Ζαν Μαρί Λεπέν το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν σε 67,60%.

 

  • 17.20 - Μακρόν δείχνουν τα exit polls στην ψηφοφορία του εξωτερικού

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν χθες και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία. Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά.

Σε ότι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον 'Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%. Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα.

Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κάλπες κλείνουν, οπως και στη Γαλλία, στις 21.00 ώρα Κύπρου.

 

  • 16.50 - Λήξη συναγερμού έξω από το Λούβρο

Ο χώρος μπροστά από το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, απ΄όπου ο γάλλος προεδρικός υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του αργότερα σήμερα, εκκενώθηκε για λίγο μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας. Η αστυνομία στη γαλλική πρωτεύουσα ανέφερε πως διενήργησε ελέγχους ασφαλείας στην περιοχή ως προληπτικό μέτρο και αργότερα ανακοίνωσε πως η κατάσταση έχει επανέλθει στο κανονικό.

Ο κεντρώος Μακρόν, ο οποίος φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να κερδίζει την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα, αναμένεται να απευθυνθεί στους υποστηρικτές του από την περιοχή του Λούβρου το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

 

  • 14.56 – Ψήφισε και μετά πέθανε

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien” ένας άνδρας 89 ετών πέθανε από καρδιακή ανακοπή αμέσως μετά που άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, στο Draveil, στην περιφέρεια Εσόν.

 

  • 13.22 - Εκκενώθηκε ο χώρος μπροστά από το Λούβρο-Βρέθηκε ύποπτο αντικείμενο

Μια αίθουσα τύπου και ο χώρος μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου όπου ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, και φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει την ομιλία του σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής εκκενώθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης αποσκευής, ανέφεραν η αστυνομία και ένας αξιωματούχος του επιτελείου του Μακρόν.

«Μετά τον εντοπισμό μιας ύποπτης τσάντας, ζητήθηκε από τους 300 δημοσιογράφους (που βρίσκονταν σε διαδικασία διαπίστευσης) να φύγουν από την περιοχή για λόγους ασφαλείας και οδηγήθηκαν σε άλλη περιοχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν. Η αστυνομία του Παρισιού ανέφερε πως τα προληπτικά μέτρα λήφθηκαν προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας.  

 

 

  • 14.15 - Χαμογελαστός και χωρίς γραβάτα ψήφισε ο πρώην Πρωθυπουργός Βαλς

Χαμογελαστός και χωρίς γραβάτα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, στο Εβρύ.

Ο Μανουέλ Βαλς προς έκπληξη όλων είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματός του για την προεδρία στον 1ο γύρο των εκλογών, Μπενουά Αμόν, αλλά τον κεντρώρο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

  • 13.26 - Αναμενόμενο το ποσοστό συμμετοχής μέχρι το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής, στις 12:00 ώρα Γαλλίας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιπαρατίθενται ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, ανερχόταν στο 28,23%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η συμμετοχή είναι έτσι περίπου σταθερή σε σχέση με εκείνην του πρώτου γύρου της 23ης Απριλίου (28,54%), αλλά είναι μειωμένη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012, που ανερχόταν στο 30,66% την ίδια ώρα. Είναι επίσης μειωμένη σε σχέση με το ποσοστό συμμετοχής στις 12:00 στις προεδρικές εκλογές του 2007 (34,11%), αλλά μεγαλύτερη από εκείνην του 2002 (26,19%).

Ο Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομίας του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που είχε αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο, θεωρείται φαβορί στον δεύτερο γύρο σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που του δίνουν ποσοστό από 61,5% έως 63% των ψήφων, έναντι 37 έως 38,5% για την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, 48 ετών.

Όμως η απροσδόκητη ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία ή η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες υποδεικνύουν ότι πρέπει να υπάρξει σύνεση όσον αφορά τις έρευνες της κοινής γνώμης που δυσκολεύονται στη Γαλλία να μετρήσουν την απήχηση που θα έχουν ενδεχομένως η «λευκή ψήφος» και η αποχή.

Η συμμετοχή είναι ένα από τα διακυβεύματα της ψηφοφορίας καθώς, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια, τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς έχουν αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο.

Από το 1969, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο είναι πιο αυξημένη απ΄ό,τι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Η επόμενη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να δοθεί στις 18:00 ώρα Κύπρου.

 

  • 12.52 - Δωρεάν είσοδος στο Πάνθεον για όσους ψηφίσουν σήμερα

Σε μία προσπάθεια να δελεαστούν οι Γάλλοι και να προσέλθουν στις κάλπες ανακοινώθηκε για όσους ψηφίσουν, πως θα έχουν την δυνατότητα δωρεάν εισόδου στο μαυσωλείο του Πάνθεον.

 
 
 
  • 12.30 - Οι FEMMEN περίμεναν και πάλι τη Λεπέν με πανό
Οι γνωστές ακτιβίστριες της φεμινιστικής ομάδας Femen περίμεναν και πάλι την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στο προπύργιό της Hénin-Beaumont, όπου και ψηφίζει, κατατώντας πανό με το σύνθημα “Θαλάσσια Δύναμη»
 

 

  • 12.24 - Ψήφισε η Μαρίν Λεπέν

Η ακροδεξιά υποψήφια για την γαλλική Προεδρία Μαρίν Λεπέν ψήφισε στο Ενιάν-Μπομόν της βορειοανατολικής Γαλλίας. Η κα Λε Πεν χαιρέτισε τους ψηφοφόρους που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή και αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.  

Η 48χρονη υποψήφια αναμένεται να παρακολουθήσει τα αποτέλεσμα με την οικογένειά της και συνεργάτες της σε εστιατόριο του Παρισιού.

 

 

  • 12.16 – Ψήφισε ο Μακρόν

Στο Τουκέ της βόρειας Γαλλίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο επικρατέστερος να κερδίσει το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ Τρονιέ, συνομίλησε με πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό τμήμα πριν αποχωρήσει. 

Θα επιστρέψει στο Παρίσι όπου θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα από το αρχηγείο του νεοσυσταθέντος κινήματός του En Marche!

Σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις και τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και ο 39χρονος κεντρώος υποψήφιος γίνει ο όγδοος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιήσει πανηγυρική συγκέντρωση απόψε στο Λούβρο.

 

 

  • 11.50 - Ψήφισε ο Φρανσουά Ολάντ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ψήφισε σήμερα στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες. «Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία», σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του. «Πάντα (οι εκλογές) αφορούν μια χώρα, τη δική μου. Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει», τόνισε.

 

  • 09.56 - Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι

Ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, θα ψηφίσει το πρωί στην Τουκέ, ενώ η αντίπαλός του ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν θα ψηφίσει στο Ενίν-Μπομόν.  

 

  • 9.09 - Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία

Άρχισε στις 8 το πρωί τοπική ώρα (9 ώρα Κύπρου) η ψηφοφορία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.   Συνολικά 47,58 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε 69.245 εκλογικά τμήματα καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο υποψηφίων που προκρίθηκαν από τον πρώτο γύρο στα τέλη Απριλίου, τον 39χρονο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, επικεφαλής του νεοσυσταθέντος κινήματος En Marche! και τη 48χρονη Μαρίν Λε Πεν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.  

Ο κ. Μακρόν προηγείτο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με 61,5%-63% στην πρόθεση ψήφου έναντι 37%-38,5% της αντιπάλου του. Κρίσιμο για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας θεωρείται το ποσοστό της αποχής, που οι δημοσκοπήσεις προσδιορίζουν γύρω στο 24%.   Όσο υψηλότερη είναι η αποχή τόσο πιο ευνοημένη θεωρείται ότι θα είναι η Μαρίν Λε Πεν. Στελέχη του Εθνικού Μετώπου έχουν πει ότι ένα ποσοστό 40% θα ήταν «μεγάλη νίκη».  

Στοιχεία για την προσέλευση στις κάλπες θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα τοπική. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το βράδυ τοπική ώρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την ψηφοφορία στις μεγαλύτερες πόλεις να συνεχίζεται έως τις 8.  

Αμέσως μετά τα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα θα μεταδώσουν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων εξόδου (exit poll).  

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα περισσότερα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας και στα προξενεία της βόρειας Αμερικής. Αν και το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.  

Η αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων αναμένεται να γίνει την επόμενη Κυριακή, 14 Μαΐου.

 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ στο χάος-Εκατοντάδες συλλήψεις και συγκρούσεις για τη Γάζα
Επεισόδια στη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη-Δακρυγόνα από την Αστυνομία
Το ξέκοψε στον Μπλίνκεν ο Νετανιάχου-«Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία για τερματισμό του πολέμου»
Νύχτα επεισοδίων και στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Συγκρούσεις διαδηλωτών με Αστυνομία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της εφόδου της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-«Δεν το έχουμε ξαναδεί»
Ντέρμπι στις ΗΠΑ με οριακό προβάδισμα μιας μονάδας του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ
Η Βρετανία απελαύνει τον πρώτο αιτούντα άσυλο στη Ρουάντα
To Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε τζαμί στο Αφγανιστάν