Τερματισμό διαπραγματεύσεων ζητούν πολιτικές ομάδες του ΕΚ για την Τουρκία

Την επιλογή του τερματισμού των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το πάγωμα των ενταξιακών κονδυλίων και τον επανακαθορισμό των σχέσεων της 'Αγκυρας με την ΕΕ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια ειδικής συζήτησης για την κατάσταση στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του αρμοδίου Επιτρόπου της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος αναφερόμενος στα συμπεράσματα των διεθνών παρατηρητών, αλλά και στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Επιτροπής της Βενετίας για την ουσία της συνταγματικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη υπό δίκαιους όρους για όλους, και κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί και να απαντήσει στις αιτιάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της δημοκρατίας στη χώρα.
 
Ο αρμόδιος Επίτροπος επανέλαβε ότι μια πρώτη ευκαιρία για μια νέα εκτίμηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας θα είναι το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στη Μάλτα σε δύο μέρες. Ζήτησε από τους Υπουργούς και τους Ευρωβουλευτές να καταθέσουν στην Κομισιόν τις απόψεις τους.
 
Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η χώρα είναι πλέον διαιρεμένη, σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας να επικρατήσει η εσωτερική συμφιλίωση, και επανέλαβε ότι “ασφάλεια και θεμελιώδεις ελευθερίες” πρέπει να πηγαίνουν μαζί.  
 
Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Μάνφερντ Βέμπερ ζήτησε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να πάει στην Άγκυρα και να δει ποιές είναι οι πιθανές επιλογές.
 
Ο κ. Βέμπερ δήλωσε ότι η επιλογή της ένταξης δεν είναι πια ρεαλιστική, πως η υπόσχεση του 2004 μάλλον έκανε περισσότερη ζημιά από καλό, και είπε πως στο μέλλον η ΕΕ θα μπορούσε να συζητήσει μόνο συνεργασίες τύπου τελωνειακής ένωσης ή ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
 
Εκ μέρους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Κάτι Πίρι σημείωσε ότι “με αυτό το σύνταγμα η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ", και πως στο γεμάτο παρατυπίες δημοψήφισμα, οι μισοί Τούρκοι ψήφισαν κατά της πολιτικής Ερντογάν και αυτούς η ΕΕ δεν πρέπει να τους εγκαταλείψει. Τόνισε ότι ακόμα και σε μια μελλοντική οικονομική σχέση, η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να πιέζεται για μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα πρέπει να καρπωθεί ούτε την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.
 
Από την ομάδα των Φιλελευθέρων, ο Γκι Φέρχοφσταντ ζήτησε από την Κομισιόν να σταματήσει την προενταξιακή χρηματοδότηση των 650 εκατομμυρίων προς την Τουρκία, πίσω από την οποία κρύβεται ο Ερντογάν για να κυνηγάει τον Τύπο, την αντιπολίτευση και τους πολίτες, όπως είπε.

Δειτε Επισης

Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Σε σοβαρή κατάσταση δύο από τα άλογα που έτρεχαν ανεξέλεγκτα στο κέντρο του Λονδίνου
Αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΗΠΑ απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ανησυχία ΠΟΥ για κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά
Επιχείρηση Ισραήλ εναντίον του νοτίου Λιβάνου, βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
Κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι οι ΗΠΑ-Στόχος πλοίο με τέσσερις Έλληνες