Επίδειξη δύναμης από Κιμ Γιόνγκ Ουν-Πρόβα πολέμου με χιλιάδες άρματα μάχης

Επίδειξη δύναμης από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς ο Βορειοκορεάτηες ηγέτης έδωσε εντολή και χιλιάδες άρματα παρατάχθηκαν στα παράλια, κοντά στην ανατολική πόλη Γουονσάν και εξετέλεσαν τη «μεγαλύτερη επιτυχημένη άσκηση του πυροβολικού στα χρονικά» όπως ανέφερε το KCNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.
 
 
Τις τελευταίες μέρες, υπήρχε φόβος σχετικά με το τι θα έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θέλοντας να γιορτάσει την 85η επέτειο από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνήθως αξιοποιεί παρόμοιες επετείους για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων.
 
 
Πληροφορίες από τη Νότια Κορέα έκαναν λόγο για τη διεξαγωγή μεγάλης άσκησης με πυρά πυροβολικού στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, χωρίς όμως να υπάρξει άμεση επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ. Εν τέλει οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.
 
 
Ο στρατός της Βόρειας Κορέας διατυμπάνισε σήμερα, με μία φωνή, μετά το πέρας της άσκησης, ότι θα μετατραπούν σε «10 εκατομμύρια όπλα και 10 εκατομμύρια βόμβες για να υπερασπιστούν τον απόλυτο ηγέτη» τους.
 
Εκτός αυτών, η κρατική εφημερίδα Rodong Sinmun δημοσίευσε και φωτογραφίες από την τεράστιας κλίμακας άσκηση, που περιελάμβανε και υποβρύχια, τα οποία εκτόξευσαν τορπίλες προς «εχθρούς», αλλά και αεροσκάφη που έριξαν βόμβες. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας παρουσίαζε το Βορειοκορεάτη ηγέτη να εμφανίζεται μέσα στη μαύρη του Μερσεντές, μπροστά από τα παρατεταγμένα στρατεύματα.
 
Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα που θα αναπτυχθεί στη Νότια Κορέα προκειμένου να αναχαιτίσει τυχόν επίθεση από τη Βόρεια Κορέα θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός των επόμενων ημερών, διαβεβαίωσε σήμερα ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό.
 
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, ο Χάρις εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει παράλληλα να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης των αντιπυραυλικών, αμυντικών δυνατοτήτων της στη Χαβάη.
 
Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός στρατιωτικός προειδοποίησε επίσης ότι το σημείο καμπής θα φτάσει για τις ΗΠΑ όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Τζονγκ Ουν αποκτήσει τη στρατιωτική δυνατότητα να υλοποιήσει τις απειλές του προς την Ουάσινγκτον, αναφερόμενος προφανώς στο βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.
 
Το φιάσκο με την αρμάδα του Τραμπ
 
Στο μεταξύ, την 8η Απριλίου η Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Carl Vinson και το στόλο συνοδείας του - δύο αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό που έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων - να "κατευθυνθούν προς βορρά", από τη θαλάσσια περιοχή της Σιγκαπούρης προς την κορεατική χερσόνησο, με φόντο την ένταση με την Βόρεια Κορέα και το ενδεχόμενο μια νέας πυρηνικής δοκιμής εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ. 'Ομως "η πανίσχυρη αρμάδα" όπως διατράνωνε ο Πρόεδρος Τραμπ, πήρε αντίθετη κατεύθυνση, χαράσσοντας πορεία προς την Αυστραλία, στη νοτιοανατολικό τμήμα της Σιγκαπούρης, προκειμένου να συμμετάσχει σε γυμνάσια με το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας.
 
"Αυτή η σύγχυση είναι δικό μου σφάλμα και αναλαμβάνω την ευθύνη", επισήμανε ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον ο ναύαρχος Χάρι Χάρις. "Απέτυχα να επικοινωνήσω ικανοποιητικά με τον Τύπο και τα ΜΜΕ. Το λάθος είναι δικό μου", συμπλήρωσε.
 
Το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν κατευθύνονται πάντως πλέον προς την κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με τον Αμερικανό ναύαρχο. "Σήμερα (ο στόλος) βρίσκεται στην θάλασσα των Φιλιππίνων, ακριβώς στα ανατολικά της Οκινάουας, έχοντας εντός του βεληνεκούς του τη Βόρεια Κορέα, στην περίπτωση που κληθεί να το κάνει. Κατόπιν, σε κάποιες ημέρες, αναμένω να συνεχίσει να κατευθύνεται προς τα βόρεια", επεσήμανε ο Χάρις ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Ωστόσο το φιάσκο θεωρείται ότι έχει ήδη επισκιάσει την εντύπωση της ισχύος και της αποφασιστικότητας που ο Αμερικανός Πρόεδρος ήθελε να δώσει ανακοινώνοντας την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων. "Στέλνουμε μια αρμάδα. πολύ ισχυρή" είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επαναλάμβαναν ότι ο στόλος έπλεε ολοταχώς προς τη Βόρεια Κορέα. 
 
Ενημερώνεται η Γερουσία
 
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Για την ενημέρωση οι Γερουσιαστές θα μεταβούν στο Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που θα τους ενημερώσουν θα πάνε στο Καπιτώλιο, όπου και θα κάνουν δεύτερη ενημέρωση στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Έτσι, θα έχει ενημερωθεί το σύνολο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό στην Πιονγιάνγκ της 85ης επετείου από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Η ενημέρωση στο Καπιτώλειο έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσιγκτον).
 
Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Κίνα
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας απηύθυνε έκκληση σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους στη Νότια Κορέα, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση της κρίσης με την Πιονγκγιάνγκ.
 
"Πρέπει από τη μία πλευρά να σταματήσουμε την πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας και από την άλλη να σταματήσουν οι ευρείας κλίμακας μετακινήσεις (σ.σ. πολεμικών πλοίων) στις κορεατικές θάλασσες", τόνισε ο Ουάνγκ Γι αναφερομενος στη ναυτική άσκηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Ουάνγκ Γι κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης.
 
Πηγές: protothema, ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη