Πακέτο μέτρων για βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους γονείς

Ένα πακέτο προτάσεων που αφορούν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων μη νομοθετικών πρωτοβουλιών σχετικά με την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με την ενημέρωση των εργαζομένων, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και τον χρόνο εργασίας, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.
 
Το πακέτο που τελεί υπό τη ευθύνη των Αντιπροέδρων Ντομπρόβσκις και Τίμμερμανς, έχει στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζομένους που είναι γονείς και για εκείνους που παρέχουν φροντίδα σε μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να συνδυάσουν την οικογενειακή τους ζωή με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση σύμφωνα με την Κομισιόν εισάγει σειρά νέων ή αναβαθμισμένων ελάχιστων προτύπων για τη γονική άδεια, την άδεια πατρότητας και την άδεια φροντίδας:
 
- περιλαμβάνει το νέο δικαίωμα, για τους πατέρες, να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κατά την περίοδο γέννησης του παιδιού τους.
 
- προβλέπει επίσης ότι το ισχύον δικαίωμα για τετράμηνη γονική άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, ενώ σήμερα η ηλικία που προβλέπεται από μη δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή είναι τα 8 έτη.
 
- η γονική άδεια γίνεται επίσης ατομικό δικαίωμα της μητέρας και του πατέρα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης των τεσσάρων μηνών στον άλλο γονέα, ώστε να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους άντρες να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας.
 
- εισάγεται πενθήμερη άδεια φροντίδας, για ασθένεια άμεσου συγγενή.
 
- οι διευθετήσεις οικογενειακής άδειας θα αντισταθμίζονται και η αντιστάθμιση θα είναι τουλάχιστον ισόποση με το επίδομα ασθενείας.
 
- δίνει επίσης το δικαίωμα, σε γονείς παιδιών ηλικίας έως 12 ετών και σε παρόχους φροντίδας σε μέλη της οικογένειας, να ζητούν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως μειωμένο ή ελαστικό ωράριο εργασίας ή ελαστικότητα ως προς τον τόπο εργασίας.
 
- λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι δεν θίγονται κατά τρόπο δυσανάλογο.
 
Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν κυρίως να πολλαπλασιάσουν τις δυνατότητες των αντρών να αναλαμβάνουν γονικές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις παροχής φροντίδας. Έτσι, θα επωφεληθούν τα παιδιά και θα αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και, ως επακόλουθο, θα μειωθεί η διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών στην απασχόληση, διαφορά η οποία παρέμενε, το 2015, στο 11,6% και ανέβαινε ακόμη και ως το 30 % σε οικογένειες με μικρά παιδιά, κάτω των 6 ετών. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που οδηγούν στο μισθολογικό χάσμα (16,3 %) και στο συνταξιοδοτικό χάσμα (40 %) μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέσουν στους κοινωνικούς εταίρους την εφαρμογή της οδηγίας αυτής υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζονται τα αποτελέσματα που επιδιώκει η οδηγία.
 
Σημειώνεται τέλος ότι η Κομισιόν ξεκινά επίσης διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους με θέμα την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία, ώστε να οριστούν, πιθανώς, νέοι κανόνες στον τομέα αυτό για να συμπεριλάβουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τους  αυτοαπασχολουμένους και τους εργαζομένους με άτυπη σχέση απασχόλησης και όσους υπάγονται στις σημερινές πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας τις πιθανώς νέες μορφές επισφαλούς εργασίας και κάθε άλλη υποπερίπτωση.
  

Δειτε Επισης

Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μεταβαίνουν στο Κάιρο για να αξιολογήσουν τη θέση της Χαμάς