Η επισιτιστική κρίση σκοτώνει ένα παιδί κάθε δέκα λεπτά στην Υεμένη

Τρομακτικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον η επισιτιστική κρίση που μαστίζει την Υεμένη, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών.

Ακόμα πιο τραγική διάσταση σε αυτό, δίνει το γεγονός ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονται σε αίτια που μπορούν να αντιμετωπιστούν... Γι’ αυτό και η κραυγή αγωνίας από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για τη χρηματοδότηση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο.

«Ο λιμός μπορεί να αποφευχθεί, αν δράσουμε άμεσα», είπε ο Γκουτιέρες μιλώντας σε μια σύνοδο για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μια ολόκληρη γενιά να λιμοκτονεί. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να σώσουμε ζωές».

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου την παροχή 2 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να παράσχει βοήθεια στα 12 εκατομμύρια ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη.

Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόλις το 15% αυτού του ποσού, εξήγησε ο Γκουτιέρες από το βήμα της Συνόδου που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη με την υποστήριξη της Ελβετίας και της Σουηδίας.

«Η Υεμένη είναι η σημαντικότερη ανθρωπιστική κρίση αυτή την περίοδο», επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Στίβεν Ο’ Μπράιεν, υπογραμμίζοντας τον «κίνδυνο λιμού». «Μπορούμε να αποφύγουμε τον λιμό», τόνισε, ζητώντας από τους δωρητές να επιδείξουν μεγαλύτερη γενναιοδωρία και από τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη, δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας, έχουν ανάγκη άμεση από ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Περίπου 17 εκατομμύρια υποφέρουν από τον λιμό, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει «τη μεγαλύτερη επισιτιστική κρίση στον κόσμο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση των παιδιών είναι ακόμη πιο ζοφερή: «ένα παιδί μικρότερο των 5 ετών πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη από αίτια που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν», καταγγέλλει.

Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, ενώ από τον Μάρτιο του 2015 έχει επέμβει ένας αραβικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία διεξάγοντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς προκειμένου να εκδιώξει τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και οι οποίοι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό του την πρωτεύουσα Σανάα και άλλες περιοχές της χώρας.

Η Υεμένη εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις εισαγωγές προϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων φτάνουν στο λιμάνι της Χοντέιντα. Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από τον σουνιτικό συνασπισμό να μην βομβαρδίζει το λιμάνι αυτό που ελέγχεται από τους Χούτι.

«Αν αποκλειστεί η πρόσβαση στο λιμάνι αυτό, ακόμη και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η ανθρωπιστική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, κυρίως στη βόρεια Υεμένη», υπογράμμισε σήμερα ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ.

«Πορεία για το ψωμί»

Με μια «πορεία για το ψωμί» που ξεκίνησαν πριν από μερικές μέρες επιχειρούν νεαροί Υεμενίτες να τραβήξουν την προσοχή και να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για την επισιτιστική κρίση στην πατρίδα τους.

Την Τρίτη, η πορεία έφτασε στη Χοντέιντα, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο οι νεαροί Υεμενίτες επιθυμούν να προστατεύσουν από τις συγκρούσεις και να κηρυχθεί ανθρωπιστική ζώνη.

Οι περίπου 25 Υεμενίτες διένυσαν πεζή 225 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σανάα ως τη Χοντέιντα για να επιστήσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Κρατώντας σημαίες στις οποίες ήταν ζωγραφισμένα καρβέλια ψωμί, οι συμμετέχοντες στην πορεία ζήτησαν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στο λιμάνι της Χοντέινα, τη βασική πύλη εισόδου προϊόντων και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη. Η Χοντέιντα ελέγχεται από τους σιίτες αντάρτες Χούτι, όπως και η πρωτεύουσα Σανάα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ είχε ζητήσει από τον αραβικό συνασπισμό που επιχειρεί εναντίον των Χούτι στην Υεμένη να μην βομβαρδίζει τη Χοντέιντα.

«Το λιμάνι δεν έχει καμία σχέση με τον πόλεμο. Ας πολεμήσουν αλλού, αλλά δεν πρέπει να πειράξουν το λιμάνι. Χρησιμεύει στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας», δήλωσε ο Άλι Μοχάμεντ Γιαχία που περπατούσε επί έξι ημέρες από τη Σανάα ως τη Χοντέιντα.

Εξάλλου σήμερα η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του λιμανιού αυτού «θα προκαλούσε καταστροφές πολύ πέρα από τη Χοντέιντα, διότι η πόλη είναι μια κρίσιμη γέφυρα για την πρόσβαση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές» στην Υεμένη.

Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο. Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 7.700 άνθρωποι, ενώ 19 εκατομμύρια, δηλαδή το 60% του πληθυσμού, ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ένας εκπρόσωπος διέψευσε ότι ο αραβικός συνασπισμός προετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χοντέιντα, αν και έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά μήκος της Ερυθράς Θάλασσας για να εκδιώξει από την περιοχή τους Χούτι.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα