ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης κάλεσαν σύσσωμη την γερουσία να παρευρεθεί την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο σε μια ενημέρωση για την κατάσταση στην Βόρεια Κορέα, όπως ανέφεραν ανώτερα βοηθητικά στελέχη της Γερουσίας. Και οι 100 γερουσιαστές έχουν κληθεί για να παραστούν στην ενημέρωση της αμερικανικής προεδρίας από τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Νταν Κόουτς και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζο Ντάνφορντ.
 
Ενώ τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη μεταβαίνουν τακτικά στο Καπιτώλιο για να ενημερώσουν τα μέλη του Κογκρέσου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, δεν είναι σύνηθες όλα τα μέλη της Γερουσίας να καλούνται σε μια τέτοια ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.
 
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αυξανόμενη ανησυχία τους για την ανάπτυξη του πυρηνικού και πυραυλικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, αλλά και τις απειλές της Πιονγιάνγκ για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ασιατική περιοχή.
 
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, επέκρινε την «συνεχή επιθετικότητα» της Βόρειας Κορέας και δήλωσε πως οι ενέργειες της Πιονγιάνγκ προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
 
Η ενημέρωση των γερουσιαστών θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 (τοπική ώρα), 22:00 (ώρα Κύπρου), ενώ τα στελέχη τόνισαν πως συνεργάζονται με τον Λευκό Οίκο για να οργανώσουν μια παρόμοια ενημέρωση για τα μέλη της Βουλής Αντιπροσώπων.  
 
Ασκήσεις πυροβολικού μεγάλης κλίμακας από Πιονγιάνγκ
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σήμερα σε ασκήσεις πυροβολικού μεγάλης κλίμακας, τιμώντας τη συμπλήρωση 85 ετών από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεών της, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, Yonhap.
 
Το πρακτορείο επικαλείται πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για μετακίνηση μονάδων πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, αλλά και για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, γύρω από την Γονσάν που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της χώρας. Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
 
 
 
Σημαντικές συναντήσεις ειδικών απεσταλμένων στο Τόκιο
 
Ο Κιμ Χονγκ-Κιαν, ειδικός απεσταλμένος της Νότιας Κορέας για ζητήματα ειρήνευσης κι ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο, δήλωσε εξάλλου ότι συζήτησε τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη συνεργασία της Κίνας και της Ρωσίας, για την αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.
 
Ο Κιμ μίλησε στους δημοσιογράφους, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του, από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στο Τόκιο, μετά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις προετοιμασίες που κάνει η Βόρεια Κορέα, σχετικά με τη διενέργεια ενδεχόμενης πυραυλικής ή πυρηνικής δοκιμής.
 
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο Τζόζεφ Γιαν, ειδικός απεσταλμένος της Ουάσιγκτον για την Βόρεια Κορέα, είπε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής από την Πιονγιάνγκ, θα ληφθούν σε συντονισμό και συνεννόηση με τους συμμάχους της χώρας του, στην περιοχή.
 
 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ